Een vraag? bel of mail ons! 013 504 7000
2 juli 2018

Hoe gebruik ik een infrarood sauna

Hoe gebruik ik een infrarood sauna

De infrarood sauna is een warmtestralingscabine. De infrarood warmte wordt opgewekt door speciaal hiervoor gemaakte infrarood elementen. De infrarood sauna wordt vooral gebruikt tegen spierpijn en stress.

De infrarood sauna is een warmtestralingscabine. De infrarood warmte wordt opgewekt door speciaal hiervoor gemaakte infrarood elementen. De infrarood sauna wordt vooral gebruikt tegen spierpijn en stress. Voor de optimale werking is het wel van belang dat u begrijpt hoe u een infrarood sauna moet gebruiken. Daarom geven wij u daar in dit artikel meer informatie over.

Drink genoeg water

Het belangrijkste voordat u de infrarood sauna in gaat is om genoeg water te drinken. Tijdens de sessie verliest u namelijk veel vocht. U gaat zweten waardoor er afvalstoffen worden afgevoerd. Het afvoeren gaat via de vitale organen. Denk aan de nieren en onze ontlasting. Het drinken van water verbetert onze conditie en onze huidconditie. Op de dagen dat u gebruik maakt van een infrarood sauna wordt aangeraden om minimaal 2 liter water per dag te drinken. Hierbij telt u geen dranken op waar water in verwerkt is.

Neem vooraf een douche

Voordat u gebruik maakt van een infrarood sauna is het handig om eerst een douche of bad te nemen. Door het gebruik van een douche of bad kunt u het transpireren bevorderen.

Sauna opwarmen

Voordat u gebruik wilt maken van de infrarood sauna is het ideaal om de sauna op te warmen. Er is namelijk geen infrarood sauna die binnen enkele seconden op 40 graden staat. Als u de infrarood sauna een kwartiertje op warmt, weet u dat de sauna een aangename temperatuur heeft. Een aangename temperatuur is tussen de 35 en 40 graden. De infrarood sauna kan oplopen tot een temperatuur van 60 graden.

Draag geen kleding

Voor de juiste werking van de infrarood sauna is het belangrijk om geen kleding te dragen. Hierdoor ontstaat de maximale dieptewerking op de spieren en gewrichten. Als u kleding draagt wordt het effect deels tegengehouden. Daarnaast is het net als in de meeste gemeenschappelijke sauna’s hygiënischer om geen (bad)kleding te dragen. Vanwege hygiëne is het ook ideaal om een handdoek op het bankje te leggen en hier op te gaan zitten. Hierdoor komt uw transpiratie niet in de saunabanken terecht.

Hoe lang is een sessie?

Hoelang een sessie mag duren is per persoon verschillend. Het heeft ook te maken met het type stralers en de warmte. Het ideale gebruik is minimaal 15 minuten, dat kan oplopen tot 40 minuten. Hoe vaker u een infrarood sauna gebruikt, hoe langer u het volhoudt.

Naast het feit dat u weet hoe u een infrarood sauna moet gebruiken is het ook belangrijk dat u weet waneer u het beste een infrarood sauna wel of niet kunt gebruiken.

Afvallen dankzij infrarood

Het is deels mogelijk om af te vallen door middel van een infrarood sauna. Daarentegen verliest u vooral vocht, wat na de infrarood sauna zo snel mogelijk aangevuld moet worden. Dit zorgt er voor dat uw voorraden weer aangevuld worden. U valt dus niet structureel af. Om echt massa te verliezen dient u vet verliezen in plaats van vocht. Er is geen bewijs dat een infrarood sauna er voor zorgt dat vet verdwijnt. Daarentegen is het wel zo dat door de infraroodstralen uw doorbloeding op gang komt, wat het proces van afvallen versnelt.

Infrarood sauna gebruik bij zwangerschap

Tijdens uw zwangerschap mag u geen gebruik maken van een infrarood sauna. Door de dieptewerking van de infrarood sauna warmt uw lichaam meer op van binnen. Dit houdt in dat ook uw baarmoeder opwarmt en dit kan schadelijk zijn voor uw baby. Een risico dat u natuurlijk niet wilt lopen.

Infrarood sauna bij tekenen van verkoudheid of griep

Eerdere sessies in de infrarood sauna kunnen het afweersysteem versterken. Als u last krijg van de eerste tekenen van een verkoudheid of griep, kan het versterkte afweersysteem zorgen voor een vermindering van de productie van het virus. 

Is de infrarood sauna schadelijk?

Er zijn veel vragen over de veiligheid en schadelijkheid van een infrarood sauna. De infrarood sauna is goed voor ons lichaam, het is helend. De infrarood sauna kan alleen schadelijk zijn als u zwanger bent.  In tegenstelling tot infrarood straling is UV-straling wel schadelijk. Het is namelijk bekend dat wanneer u teveel aan UV-licht wordt blootgesteld dit huid schade kan veroorzaken. Deze straling komt niet voor bij een infrarood sauna.  

Bent u meer te weten gekomen over een infrarood sauna, maar bent u ook geïntereseerd in een Finse sauna? Bekijk dan ons blog wat is een Finse sauna?

Door het gebruik van de infrarood sauna voelt u zich beter en meer ontspannen. Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over de infrarood sauna of infraroodcabines? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven