Een vraag? bel of mail ons! 013 504 7000
26 maart 2019

Mag ik de sauna gebruiken als ik de griep heb?


Zoals u wellicht al weet is het regelmatig gebruik maken van een sauna goed voor uw gezondheid. Zo kan het onder andere helpen bij spier- en gewrichtspijn. Maar is het ook goed om een sauna te gebruiken wanneer u een griep heeft of voelt opkomen? In dit artikel bespreken we of u gebruik moet maken van een sauna wanneer u griep heeft.

Bouwt een sauna weerstand op?

Zoals u in ons blog over de gezondheidsvoordelen van een sauna heeft kunnen lezen helpt het regelmatig gebruik maken van een sauna met het opbouwen van uw weerstand. Dit komt omdat u uw lichaam traint. Zo worden uw bloedvaten wijder door de hoge temperaturen en weer nauwer bij het afkoelen. Door dit regelmatig te herhalen is uw lichaam beter bestand tegen wisselende temperaturen. Maar wat als u al een griep heeft? Kan u dan wel gebruik maken van een sauna?

Sauna gebruiken bij een grieperig gevoel?

Heeft u het gevoel dat u binnenkort een griep gaat krijgen, dan kan het wel een goed idee zijn om kort gebruik te maken van een sauna. Door de hoge temperaturen verliest u veel vocht en verlaten virussen uw lichaam. Het is wel slim om niet te lang in de sauna te blijven zitten en goed af te koelen na de sauna. Wanneer u te lang in de sauna blijft kan uw lichaamstemperatuur verhogen. Op het moment dat u grieperig bent en het al warm hebt, is dat juist niet wat u wilt. Tijdens het afkoelen adviseren wij om vooral zorgvuldig en langdurig af te koelen en niet te kiezen voor een snelle afkoeling. U kunt meer lezen over het belang van goed afkoelen op ons blog. 

Sauna gebruiken tijdens de griep?

Er zijn meerdere onderzoeken en redeneringen over het gebruik van een sauna tijdens de griep. Wij adviseren om vooral geen gebruik te maken van een sauna wanneer u griep heeft. Zeker wanneer u last heeft van koorts, is het geen goed idee om gebruik te maken van een sauna. Omdat u bij koorts al een hoge lichaamstemperatuur heeft, kan een sauna er voor zorgen dat de koorts alleen maar hoger wordt. Dit kan mogelijk ernstige gevolgen zoals een hitteberoerte.

Om het nog even kort samen te vatten:

  1. Het regelmatig gebruik maken van een sauna is zeer goed in het helpen bij het opbouwen van een weerstand. Dit zorgt er weer voor dat u niet snel grieperig of verkouden wordt.
  2. Voelt u een griep opkomen, dan kan het slim zijn om kort gebruik te maken van een sauna. Hierdoor verlaten virussen uw lichaam.
  3. Heeft u al de griep, dan is het niet verstandig om de sauna te gebruiken. Het is ook zeer af te raden om gebruik te maken van de sauna als u last heeft van koorts.

 

Bent u op zoek naar meer tips en informatie? Lees ook onze andere blogs over tips over sauna gebruik:

Terug

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven