Een vraag? bel of mail ons! 013 504 7000
14 april 2022

Hoe diep mag een zwembad zijn?


Wilt u een zwembad laten bouwen? In deze blog wordt uitgelegd waar u rekening mee kunt houden wanneer u de juiste diepte van zwembad wilt bepalen.

Diepte en vergunning bouw zwembad

Vaak is er geen vergunning nodig voor het bouwen van een zwembad. De regels voor wanneer een zwembadvergunning nodig is, zijn versoepeld in 2010. De beoogde diepte van het zwembad dat u wilt aan laten leggen, bepaalt mede of u een vergunning moet aanvragen. Hieronder volgt een opsomming van verschillende situaties waarbij een zwembadvergunning wel nodig is.

-          Wanneer de zwembad diepte meer dan 1,5 meter bedraagt, en het bad een grotere oppervlakte heeft dan 30 vierkante meter

-          Als u een zwembad in uw voortuin wilt plaatsen.

-          Als het bad zich buiten 30 meter van uw woning bevindt

-          Plaatsing zwembad in een kwetsbaar gebied

-          U wilt het zwembad aanleggen in een oeverzone

-          Als u een overkapping bij het zwembad bouwt

Maximale diepte privé zwembad thuis

U kunt dus een maximale zwembad diepte van 1,5 meter aanhouden als u zonder vergunning aan te hoeven vragen, een zwembad in de tuin wil aanleggen. Maar los van het stuk rondom wel of geen vergunning aanvragen, zijn er nog tal van redenen om goed na te denken over de diepte van het zwembad dat u wilt laten aanleggen. De diepte van het zwembad is erg belangrijk, vooral voor de veiligheid. Zo is de leeftijdsgroep die gebruik gaat maken van het zwembad ook belangrijk om mee te nemen bij de keuze voor de diepte. Het is bijvoorbeeld een stuk veiliger voor kinderen om de diepte op 1,5 meter te houden. Het water zal bij volwassenen dan ongeveer tot borsthoogte komen, waardoor er op de bodem gestaan kan worden zonder kopje onder te gaan, wat aangenaam is. Het voordeel van kiezen voor een zwembad op maat, is dat u ook gemakkelijker voor een dieper bad kunt kiezen, als u bijvoorbeeld veiliger wilt duiken.

hoe diep mag een zwembad zijnDe ideale diepte van het zwembad hangt dus ook erg af van persoonlijke voorkeur en de functionaliteit van het zwembad. Wordt het zwembad vooral gebruikt om banen in te zwemmen, of wordt er af en toe ook in gedoken? Mocht er af en toe in gedoken of geplonsd worden, is een dieper zwembad weer aantrekkelijker. Houd er wel rekening mee dat de kosten kunnen toenemen naarmate u voor een dieper zwembad gaat, zowel wat betreft het onderhoud, als de bouw- en verwarmingskosten van het bad.

Diep zwembad aanleggen? Vraag op tijd een vergunning aan

Mocht bovenstaande informatie u laten beslissen om voor een dieper zwembad te gaan, vraag dan op tijd een vergunning aan. Een zwembadvergunning aanvragen doet u bij de gemeente waar u woont. Het proces verschilt per gemeente, daarom is het ook verstandig om van te voren te vragen hoelang het aanvraagproces duurt.

Wilt u een zwembad laten ontwerpen en aanleggen? De experts van VSB Wellness staan voor u klaar om een zwembad precies op maat te maken, waarbij onder andere de diepte van het bad volledig kan worden afgestemd op uw wensen. Neem contact met onze vakmensen op om vrijblijvend meer informatie te ontvangen over de mogelijkheden!

Op zoek naar meer tips en informatie? Lees ook onze andere blogs met tips over zwembaden aan laten leggen, in gebruik nemen en onderhouden:

-          Zwembad winterklaar maken

-          Tips voor geschikte aankleding voor een zwembad

-          Ideeën voor een zwembad in de tuin

-          Hoe zwembad schoonhouden?

Terug

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven