Een vraag? bel of mail ons! 013 504 7000
26 maart 2021

Hoe zwembad schoonhouden?


Niks is er fijner dan op een warme dag in je eigen zwembad plonsen. 35 graden, zonnetje, zwembroek aan; je ziet jezelf al helemaal in het blauwe water springen. Met de nadruk op blauwe, want je wilt niet dat je water vies is. Maar hoe houd je je eigen zwembad schoon?

Er zijn natuurlijk de klassieke methodes om je zwembad schoon te maken. Met een schepnet erdoorheen om de blaadjes op te vangen. Dit is natuurlijk altijd een optie, maar er zijn ook nog andere tips waardoor je water überhaupt minder vies zal worden.

Hoe voorkom ik een vies zwembad?

Om te beginnen geven we enkele basic tips mee, waarmee je met zeer weinig moeite ervoor kunt zorgen dat er minder vuil en troep in je zwembad beland. Dit zijn de volgende punten:

  • Als jijzelf vies in het zwembad gaat, wordt het moeilijk om je zwembad schoon te houden. Spring voordat je het water ingaat dus even onder de douche, zodat het meeste vuil al van je lichaam is verdwenen. We raden ook aan om niet met een vuile badkleding het water in te springen.
  • Zorg ervoor dat je zwembad redelijk uit de buurt staat van grote bomen en/of planten. Als het hard waait, ligt het hele zwembad voordat je het in de gaten hebt vol met takjes en bladeren. Daarvoor heb je heel wat schepnetjes nodig.
  • Eet en drink zo weinig mogelijk in het zwembad. Het is natuurlijk verleidelijk om een ijsje t eten, maar probeer het te voorkomen.
  • Gebruik je het zwembad niet? Probeer het dan af te dekken met een screen, zeil of doek. Het ziet er misschien niet zo aantrekkelijk uit, maar het helpt zeker.

Tips voor schoon water

Naast de ‘simpele’ tips zijn er natuurlijk ook nog een aantal tips die meer moeite of de aanschaf van een bepaald product vereisen. Ook deze sommen we nog even op:

Filterpomp

Mensen die ooit een vis of ander waterdier als huisdier hebben gehad, zullen wel weten wat een filterpomp is. Ook voor zwembaden is dit een hele welkome toevoeging. De pomp zorgt ervoor dat water automatisch gereinigd wordt, wat zeer gunstig uitpakt voor de waterkwaliteit en de kleur. Dit geldt dan met name voor klein vuil.

Chloor

Ooit in een binnenzwembad geweest? Dan zul je wel weten wat chloor is en wat het inhoudt. Als je er grote binnenzwembaden mee kan verschonen, geldt dat natuurlijk ook voor tuinzwembaden.

Skimmer

Waar we bij de filterpomp het klein vuil meenamen, is de skimmer bedoeld voor groter vuil als takken en bladeren. De skimmer kun je aanbrengen onder de zwembadrand, van waaruit deze het grotere vuil als het ware opvangt. Het is eigenlijk de vereenvoudigde en geautomatiseerde versie van het schepnet.

Op zoek naar meer tips en informatie? Lees ook onze andere blogs met tips over zwembaden aan laten leggen, in gebruik nemen en onderhouden:

- Zwembad winterklaar maken

- Tips voor geschikte aankleding voor een zwembad

- Wat is een goede diepte voor een zwembad?

- Ideeën voor een zwembad in de tuin

Terug

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven