Een vraag? bel of mail ons! 013 504 7000
29 mei 2018

Is een sauna gezond?


Is een sauna gezond vragen veel mensen zich af. Een saunasessie is heerlijk genieten en ontspannen, maar kan daarnaast ook een enorme boost geven aan uw gezondheid. Het heeft verschillende gezondheidsvoordelen voor een gezonder lichaam, maar ook voor uw geest. Wat zijn deze positieve effecten van een sauna? En wat zijn de fabels? Daar gaan we u meer over vertellen in dit artikel.

BOUW WEERSTAND OP

Regelmatig gebruik van de sauna helpt u een weerstand opbouwen, doordat u uw lichaam traint. Dit gebeurt zowel in de traditionele Finse sauna als in de Infraroodsauna. Door de hoge temperaturen in de sauna worden de bloedvaten wijder en bij het afkoelen worden de bloedvaten weer nauwer. Door het regelmatig herhalen hiervan traint u uw lichaam en is het erna ook beter bestand tegen wisselende temperaturen. Zo kunt u een griepje of verkoudheid te baas zijn. Het werkt echter niet als u al verkouden bent of de griep hebt. Bij een griepje kunt u zelfs beter geen saunabeurt nemen.

VERBETERING VAN DE ALGEHELE DOORBLOEDING

Tijdens een saunasessie stijgt uw hartslag met 50 tot 70 procent. Uw hartslag en bloedcirculatie bereiken dan dezelfde voordelen als met een lichte sportsessie. Een saunabezoek is dus gezond voor uw hart- en bloedvaten.

GOED VOOR UW IMMUUNSYSTEEM

Een saunasessie doet onze lichaamstemperatuur stijgen tot ongeveer 38 graden Celsius. Dit stimuleert ons immuunsysteem. Er worden meer witte bloedcellen aangemaakt en antistoffen geproduceerd, wat zorgt voor een natuurlijke boost van uw immuunsysteem.

REINIGING VAN DE HUID

De hoge temperaturen in de sauna zorgen ervoor dat uw lichaam het warm krijgt en u gaat zweten. Uw poriën openen zich en bloedvaten verwijden. Niet alleen vocht wordt zo afgevoerd, maar ook overtollig talg en vuil. Op deze manier wordt uw huid gezuiverd. Bovendien wordt uw huid er sterker van.

ONTSPANNING EN STRESS VERMINDERING

Sauna’s hebben niet alleen voordelen voor het lichaam, maar ook voor uw mentale gezondheid. Het kan precies zijn wat u nodig heeft om van uw stress af te komen. Het gehalte serotonine in uw bloed neemt hierbij toe. Dit stofje zorgt ervoor dat u zich vrolijk en ontspannen voelt.

VERLICHT SPIER- EN GEWRICHTSPIJN

Naast de ‘traditionele’ sauna’s biedt VSB ook infrarood sauna’s aan. De infraroodsauna is direct op temperatuur en heeft een positief effect op uw lichaam. De stralingen van een infraroodsauna dringen diep door in uw huid en verwarmen uw lichaam. De warmte zorgt ervoor dat uw doorbloeding in uw lichaam verbetert en zorgt voor ontspanning van uw huid. Mensen die last hebben van hun spieren en gewrichten hebben veel baat bij een infrarood sauna door de diepe inwerking van de straling.

FABELS

Echter gaan er naast deze positieve feiten ook wat fabels over de sauna zijn ronde. We zetten daarom een aantal klassieke fabels voor u op een rijtje;

AFVALLEN?

Het fabeltje over dat de sauna helpt om af te vallen zullen we meteen de wereld uit helpen. De sauna heeft wel een stimulerend effect op uw stofwisseling, maar daardoor valt u er niet direct van af. U zweet wel in een sauna waardoor u veel vocht verliest en daardoor wel even afvalt, maar dat vocht moet natuurlijk weer gewoon aangevuld worden.

EEN BETERE CONDITIE?

Een saunabezoek verhoogt uw hartslag en stimuleert uw bloedsomloop. Echter wordt ook wel eens beweerd dat u een betere conditie krijgt van een regelmatig saunabezoek. Dit is helaas een fabel. Voor een betere conditie zult u helaas toch een sportschool moeten bezoeken of buiten hardlopen/fietsen.

ONTGIFTEN?

Er wordt vaker gezegd dat na een avondje uit, het goed is om het uit te zweten in de sauna. Echter is het nooit wetenschappelijke aangetoond dat een lever harder gaat werken tijdens een saunasessie. U kan zich wel beter voelen door het ontspannende effect dat de sauna u geeft, echt wordt uw lichaam dus niet aangezet tot het ontgiftten.

Hopelijk heeft u na het lezen van dit artikel een duidelijk antwoord gekregen op de vraag; is een sauna gezond? Met regelmatige saunasessies geniet u dus van vele gezondheidsvoordelen. Bent u verrast door de positieve effecten van een sauna en twijfelt u over de aanschaf ervan? Wij geven u graag meer informatie.

Terug

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven