Een vraag? bel of mail ons! 013 504 7000
5 februari 2019

Sauna bezoek voorkomt verkoudheid


De een wat vaker dan de ander, maar iedereen heeft wel eens last van verkoudheid. De oplossing is rustig uitzieken, maar u kunt wel de kans verkleinen om verkouden te worden. Benieuwd hoe? Lees dan dit artikel hoe een sauna sessie kan bijdragen aan het voorkomen van verkoudheid.

Waar het jaren lang een fabeltje was, blijkt nu dat het gebruik maken van een sauna daadwerkelijk kan helpen met het voorkomen van een verkoudheid. Hoe dit gaat u hieronder lezen

Afvoer van afvalstoffen

Regelmatig een sauna bezoeken kan veel positieve effecten op uw lichaam hebben. Tijdens een sauna sessie stijgt uw lichaamstemperatuur over het algemeen met ongeveer 2 graden en uw lichaam reageert hier op. Ten eerste ontspannen uw spieren zich meer waardoor u helemaal tot rust kan komen. Een ander gevolg van een sauna sessie is dat de bloedvaten in uw lichaam gaan verwijden en dat de zweetklieren extra zweet gaan aanmaken. Dit komt omdat uw lichaamstemperatuur hoger wordt en om te voorkomen dat het lichaam oververhit raakt gaat uw lichaam vocht uitstoten in de vorm van zweet. Naast dat zweten uw lichaam afkoelt zorgt het zweet er ook voor dat afvalstoffen uw lichaam verlaten. Het lichaam wordt op deze manier gereinigd, en dit kan dan weer een verkoudheid voorkomen. Naast dat dit een verkoudheid kan voorkomen hydrateert het op dezelfde manier ook de hoornlaag, oftewel de buitenste laag van de huid. Deze hydratie hersteld de verstoorde pH-waarde van uw huid. Een goede pH-waarde van de huid draagt bij aan het tegenhouden van ziekteverwekkers en dit helpt dan ook weer in het voorkomen van een verkoudheid. Hoe vaker u naar de sauna gaat hoe sterker uw huid hiervan gaat worden en dus ook hoe beter uw huid zich kan beschermen tegen ziekteverwekkers.

Verbeteren van de weerstand

Er zijn in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken uitgevoerd over het effect van een sauna bezoek op het immuunsysteem. Waarbij in elk onderzoek verschillende punten naar voren komen zijn alle onderzoeken het over één onderdeel eens: het regelmatig bezoeken van een sauna kan helpen bij het verbeteren van de algemene gezondheid en het voorkomen van verkoudheid. Zo is uit een onderzoek van de Universiteit van Turku in Finland gebleken dat regelmatige bezoekers van een sauna na een maand 30% minder last van verkoudheid hadden dan mensen die nooit naar een sauna gaan. Dit komt doordat uw lichaam door de hevige temperatuurschommelingen uw bloedsomloop gaat stimuleren en stabiliseren. Hierdoor gaat uw lichaam weer afweerstoffen aanmaken en uw lichaam kan zich hierdoor beter beschermen tegen ziekteverwekkers.

Het regelmatig gebruik maken van een sauna heeft dus daadwerkelijk positieve gevolgen op uw lichaam, en zo dus ook op het voorkomen van een verkoudheid.

Op onze site vindt u verschillende sauna’s en mogelijkheden om een sauna te vinden die bij u past. Om uw verkoudheid te voorkomen en uw weerstand te verhogen worden vooral de Finse sauna en de infraroodsauna aanbevolen. Kijk voor alle mogelijkheden verder op onze site. Wilt u graag meer weten of de sauna goed voor u is? Lees dan ons blog over waar de sauna goed voor is.

Op zoek naar meer tips en informatie? Lees ook onze andere blogs over tips over sauna gebruik:

Terug

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven