Een vraag? bel of mail ons! 013 504 7000
19 februari 2019

wanneer kan ik het beste niet naar de sauna gaan?


In Finland, waar ook uiteraard de bekende Finse sauna’s vandaan komen, zeggen ze: op  het moment dat je kunt lopen naar de sauna,  dan mag je naar de sauna toe. In werkelijkheid ligt de waarheid iets genuanceerder. Wij hebben al meerdere artikelen geschreven over waarom het goed is om naar de sauna te gaan, zie waar de sauna goed voor is, maar in dit artikel ga je lezen over wanneer je niet naar de sauna kan.

In het onderstaande overzicht kun je zien wat de redenen zijn om niet naar de sauna te gaan.  Vervolgens lichten we er een aantal onderwerpen uit zodat u daar meer informatie over krijgt. Op het moment dat een of meerdere van de onderstaande punten relevant zijn voor blijft het altijd belangrijk om met uw dokter of arts te overleggen.

  • Open wonden in uw huid;
  • Hoge koorts;
  • Bij een besmettelijke ziekte;
  • Laatste weken van uw zwangerschap, meer weten? Lees ons artikel over zwangerschap en saunagebruik;
  • Recente hart of vaatproblemen, in de afgelopen 8 weken;
  • Sommige huidaandoeningen zoals chronische netelkoorts of urticaria;
  • Ernstige spataderen over delen van uw lichaam;
  • Kinderen jonger dan 3 jaar, meer weten? Lees ons artikel over kinderen en saunagebruik;
  • Zeer ernstige lage bloeddruk, orthostatische hypotensie;
  • Onstabiele hartkrampen, angina pectoris.

Met hoge koorts naar de sauna gaan

Bij koorts voelt uw hoofd al warm aan en op het moment dat u dan naar de sauna gaat warmt u het lichaam nog een keer op. U krijgt dan waarschijnlijk te maken met erge hoofdpijn aangezien het lichaam de warmte niet kwijt kan. Het helpt ook niet om uw hoofd met koud water af te koelen aangezien de kern van uw hoofd warm blijft. Daarom raadt VSB Wellness u af om met hoge koorts naar de sauna te gaan.

Met een zeer lage bloeddruk

Op het moment dat u in een warme sauna zit gaat uw lichaam veel zweten. Veel afvalstoffen die in het lichaam zitten zweet u dan uit het lichaam waardoor uw aderen open komen te staan. Als u een lage bloeddruk heeft kan dit negatieve gevolgen hebben voor uw aderen. Daarom is dit voor ons een reden om aan te geven dat u dan beter niet naar de sauna kan gaan.

Bij gebruik van medicatie

Op het moment dat u medicatie gebruikt kan dit verschillende effecten hebben op uw lichaam. We praten dan niet over een paracetamol of andere lichte medicijnen, maar wanneer u zwaardere medicijnen gebruikt kunnen die invloed hebben op uw hersenen of hormonen. Bij die medicijnen is het belangrijk om de bijsluiter goed te lezen. Mocht u hierover nog meer vragen hebben dan kunt u dit ook altijd met uw dokter overleggen.

Bij een aantal huidaandoeningen

Vele huidaandoeningen hebben geen effect op of u wel of niet naar de sauna mag. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Wij hebben het al meerdere keren benoemd, maar een definitief antwoord of u niet naar de sauna kan, kan uw dokter of arts het beste geven.  

Bij een besmettelijke ziekte

U wilt natuurlijk niet een ziekte overdragen aan andere saunabezoekers. Hoewel VSB Wellness sauna’s aanbiedt die u ook bij uw thuis kan laten installeren, is het niet aan raden om naar een publieke sauna te gaan. Door de warmte binnen de sauna kan het zo zijn dat de besmetting gemakkelijker wordt overgedragen. Dit is dus ook weer een rede om niet naar de sauna te gaan.

Wanneer niet naar de sauna gaan

Het komt erop neer dat een bezoek aan de sauna goed voor u is, behalve als u onder één van de bovenstaande uitzonderingen valt. Heeft u meer vragen over het saunagebruik? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze medewerkers informeren u graag verder.

Op zoek naar meer tips en informatie? Lees ook onze andere blogs over tips over sauna gebruik:

Terug

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven