Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine?

Een ‘gewone’ traditionele Finse sauna werkt met indirecte warmte-omzetting en de infrarood sauna werkt bijna volledig met directe verwarming van het lichaam. Bij de Finse sauna wordt door de circulatie van warme lucht uw lichaam verwarmd. Dit heet convectiewarmte. Bij de infraroodsauna is er een droge stralingswarmte. Er wordt maar 20% voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80% wordt rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet. De meeste energie wordt dus gebruikt voor het verwarmen van uw lichaam, en niet van de saunaruimte.

Moet je afkoelen na gebruik van de sauna?

Dat ligt aan het type sauna waar u gebruik van maakt. Na de Finse sauna, is het goed om flink af te koelen. Dat kan door middel van een koude douche of dompelbad. Als u in de infraroodsauna heeft gezeten, kunt u zich het beste met lauw water afspoelen. Echt afkoelen is dan niet nodig.

Wat moet ik doen als ik voor de eerste keer de sauna gebruik?

Spoel eerst de saunastenen af onder schoon water. Maak de saunakachel aan, zodat uw sauna alvast wordt verwarmd voordat u erin gaat. U krijgt ook een duidelijk instructie als u uw sauna via VSB Wellness aanschaft.

Wat is de meest geschikte vloer voor in een sauna?

Wij adviseren i.v.m. hygiëne een gladde niet poreuze vloer te gebruiken, zoals tegels, vinyl of zelfs laminaat. Kortom een vloer welke eenvoudig te reinigen is. Deze hoeft niet hittebestendig te zijn. Let wel dat de vloer waterpas dient te liggen, dus zonder afloop.

Is een wateraansluiting nodig voor een sauna?

Nee. het opgieten van water gaat handmatig d.m.v. een emmer met lepel. Voor een gecombineerde soft-damp oven dient u het reservoir handmatig bij te vullen. Het is wel mogelijk een automatisch opgietsysteem te installeren. Dit wordt voornamelijk voor de professionele markt gebruikt. Neem hiervoor contact met ons op.

Heb ik in een sauna een afvoerputje nodig?

Nee. het is beter geen afvoerputje te plaatsen i.v.m. het verdampen van het water in de stankafsluiter. Het water in de afvoerput verdampt, daardoor vervalt de werking van de stankafsluiter en gaat het stinken.

Is er voor een sauna een ontluchting naar buiten nodig?

De Finse saunacabine zuigt bij de oven lucht aan, deze lucht circuleert in de cabine en wordt middels een uitsparing in de wand weer afgevoerd. Het is echter raadzaam dat u de cabine niet geheel afschermt. Boven de cabine dient er een ontluchting te zijn, zodat er ontluchting plaatsvindt binnen de ruimte waar de saunacabine is geplaatst.

Kan er boven in de sauna vocht ontstaan?

Nee. Een normale saunacabine is kurkdroog. De oven verwarmt de stenen, deze stenen verwarmen de lucht, daardoor daalt de luchtvochtigheid in de cabine tussen de 5% en 30%.

Dien ik een afkoeling naast de sauna te plaatsen?

Nee, dit is niet noodzakelijk. Het is voor u echter wel prettig als de douche in de buurt is van de sauna i.v.m. afkoelen. Een snelle manier om af te koelen is het openen van een venster zodat het vocht op de longblaasjes kan verdampen in de frisse buitenlucht.

Wat voor soorten infraroodstraling zijn er?

We kunnen infraroodstraling onderscheiden tussen korte golf en lange golf straling. De kortgolvige infraroodstralers brengen warmte over via straling. Deze straling heeft een diepe inwerking en is daarom bij uitstek geschikt voor mensen die last hebben van spieren en gewrichten. Korte golf infraroodstralers zijn binnen enkele seconden op vol vermogen in tegenstelling tot lange golf infraroodstralers.

Wat is het verschil tussen korte en lange golf infraroodsauna’s?

Langgolvige infrarood sauna’s werkt op dezelfde manier als een ‘gewone’ sauna: uw lichaam wordt verwarmd doordat de lucht in de sauna eerst verwarmd wordt. Het werkt dus via het tussenmedium lucht. De korte golf infraroodsauna, zoals de Direct Heat® van VSB Wellness brengt warmte over door straling: directe verwarming. Deze straling heeft een diepe inwerking en is daardoor zeer geschikt voor mensen met klachten aan spieren of gewrichten. Lees meer over infraroodcabines.

Is infraroodstraling schadelijk?

Nee, totaal niet. Het woord straling wordt al snel geassocieerd met radioactiviteit. Enkel behoort infraroodstraling tot het elektromagnetisch spectrum, net zoals radiogolven en licht.

Hoe lang gaan infrarood stralers mee?

De korte golf infraroodstralers waar wij mee werken gaan in principe nooit uit zichzelf stuk. Ook verzwakken ze niet in de loop der jaren. Vaak zien we dat een cabine eerder aan vervanging toe is dan dat er een straler vervangen wordt. Natuurlijk, het is mogelijk ze stuk te krijgen. Maar niet wanneer er normaal mee om wordt gegaan.

Waar kunnen infraroodstralers toegepast worden?

In banken, plafonds, douches, sauna`s etc.… Een infraroodsysteem voor douches noemen we een Sunshower. Voor de toepassing naar uw wens, neem contact op en we helpen u graag verder.

Hoe gaat de bouw van een zwembad in zijn werk?

Onder het kopje bouwkundig deel en het kopje technisch deel staat stap voor stap hoe de bouw van een zwembad in zijn werk gaat.

Hoeveel energie verbruikt een zwembad?

Voor de berekening van de energiekosten bestaat helaas geen eenvoudige formule. Dit is compleet afhankelijk van de grootte, de ligging, de materialen en het type producten waarmee u uw zwembad zuiver of warm houdt.

Hoe kan ik het energieverbruik van mijn zwembad zo veel mogelijk beperken?

De waterkosten zijn wel vrij eenvoudig te bereken: Aantal m3 x prijs per m3 (deze vindt u op de energierekening). Onze adviseurs kunnen u helpen een schatting te maken van de energiekosten.

Heb ik een vergunning nodig voor het bouwen van een zwembad?

U kunt op het Omgevingsloket Online (OLO) een vergunningcheck doen. Aan de hand van een paar vragen weet u meteen voor welke activiteiten u een vergunning nodig heeft.

Hoe zit het met de luchtvochtigheid en temperatuur in een stoomcabine?

Een stoombad heeft een luchtvochtigheid van circa 98% en een temperatuur tussen de 40-50 °C. 

Wat voor effect heeft een stoomcabine?

In deze ruimte wordt door het zweten de huid gereinigd en ook de poriën gaan open staan zodat het vuil eruit kan. Omdat de hoeveelheid vocht in stoom hoger is dan de vochtigheid concentratie in de opperhuid, vormt zich een waterlaag op het lichaam waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. De interactie tussen stoom en warmte stimuleert bloed en lymfe circulatie. De warmte van het bad vergroot de poriën van de huid waardoor de dampen diep reinigend werken. Hierdoor worden giftige stoffen door het hele lichaam naar de huid gestuwd en via transpiratie verwijderd. De huid wordt hierdoor voorzien van natuurlijke elasticiteit en soepelheid. Een koude douche vooraf en na afloop is eigenlijk een vereiste.

Wat voor soorten stoombaden zijn er?

We kunnen het indelen in 5 soorten stoombaden.
Traditioneel stoombad, Caldarium, Hammam/Turks Stoombad, Rasul, Steampool.
De verschillen leest u hier.

Kun je een douche met een stoomcabine combineren?

Jazeker! Als u bij de basis begint en er is voldoende ruimte, waarom bouwt u dan niet een badkamer met douche welke ook kan dienen als stoombad? Voeg muziek of kleur -licht therapie toe om de ervaring compleet te maken. Met het modulair stoom-concept bepaalt u zelf hoe uw ideale wellness ruimte eruit komt te zien. Door middel van losse componenten ontwerpt u uw eigen stoomdouche afgestemd op uw eigen specifieke wensen.

Wat is het verschil tussen een Jacuzzi en een whirlpool?

Een Jacuzzi is naast een merknaam inmiddels ook een verzamelterm geworden voor whirlpools van alle prijsklasse. Naast Coast Spas baden levert VSB Wellness ook de echte "Jacuzzi". Jacuzzi is van oorsprong het eerste merk wat met losstaande bubbelbaden op de markt kwam. Hierdoor is de merknaam verbasterd tot productnaam. Een Jacuzzi is dus eigenlijk een Whirlpool, net als een Coast Spas Whirlpool.

Wat voor voordelen heeft een whirlpool?

Eigenaar zijn van een whirlpool heeft veel voordelen op het gebied van gezondheid en well-being maar ook op het sociaal gebied kan een whirlpool een verrijking zijn. Daarnaast is het natuurlijk een verfraaiing in uw tuin en een investering in uw huis. Alle andere voordelen leest u hier.

Wat voor stroomaansluiting heb ik nodig voor een whirlpool?

(Bijna) alle baden die wij aanbieden hebben een 400 Volt krachtstroom aansluiting. Hiervoor hebt u een 3 fasen stopcontact nodig. Onze specialisten lichten u graag verder in over de verdere benodigdheden.

Zijn er chloorvrije whirlpools?

Ja, u kunt kiezen uit 2 soorten chloorvervangers. Of u gaat voor Leisure Time Renew of u kiest voor een bromide systeem. Informeer naar de mogelijkheden.

Voor wat voor interieur kan ik bij VSB Wellness terecht?

U kunt bij ons o.a. terecht voor alles wat maatwerk is. In onze eigen fabriek kunnen wij alles ontwerpen en produceren. Ook voor uw badkamer bent u bij ons aan het juiste adres. Op onze referentiepagina en onze social media kanalen ziet u de onlangs gerealiseerde projecten voorbij komen.

Staat uw vraag niet in de bovenstaande lijst? Stel de vraag dan hieronder en vul uw e-mailadres in. Een van onze medewerkers zal uw vraag z.s.m. beantwoorden.

Bevestig dat u geen script bent door de karakters in het plaatje in te voeren.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven