Zwembad onderdelen
Pompen en Filtratie
Een filterinstallatie bestaat uit een pomp en een AFM of zand-filter. De pomp zuigt het water uit het zwembad en perst dit water door het Aktief Filter Medium of zand naar het zwembad. VSB Wellness biedt pompen aan voor ieder type zwembad en capaciteit voor een binnenzwembad en buitenzwembad.
AFM-filter
Het AFM-filter is een soort ton welke met speciaal negatief geladen filterglas gevuld is. Doordat het water door het filtermateriaal moet, blijven de vuildeeltjes die in het water zitten in het filter achter. De vuildeeltjes worden aangetrokken door de negatieve lading van het filtermateriaal. Op de filterinstallatie wordt een schakelkast geplaatst waar tevens een tijdschakelaar op zit, hierdoor begint uw filterinstallatie op de gewenste tijden te filteren zonder dat u er omkijken naar heeft. Het filtersysteem sluiten wij op de riolering aan zodat u door middel van een aantal eenvoudige handelingen uw filter kunt reinigen of eventueel het zwembad leeg kunt pompen. AFM kan veelal worden toegepast op bestaande zandfilters. VSB Wellness kan u adviseren over de mogelijkheden.
Optidrive frequentieregelaar
Een frequentieregelaar zorgt voor het optimaal inregelen van elke filterpomp. hierdoor wordt het energieverbruik tot een minimum beperkt, minder geluid geproduceerd en door de lagere filtratiesnelheid een betere filtratie verkregen. Met de Optidrive frequentieregelingen wordt door het terugbrengen van het geleverd aantal Hz al snel een energiebesparing gerealiseerd van 50%. Om echter de meeste optimale besparingen te behalen dient de pomp ingeleerd te worden. Een energiebesparing van maar liefst 70% wordt dan haalbaar.
UV-sterilisator
Een UV-sterilisator bestaat uit een RVS koker voorzien van een UV-lamp. Deze UV-sterilisator plaatsen wij bij uw filterinstallatie en zit verwerkt in de retourleiding van het zwembad. Deze lamp schakelt automatisch in wanneer u filter begint te werken. Al het water wat gefilterd wordt is hierdoor gegarandeerd vrij van bacteriën. Doordat de UV-sterilisator enkel bij een draaiende installatie werkt heeft u nog maar minimum aan chloor nodig. Dit percentage ligt ongeveer 80% lager waardoor u het chloor niet meer ruikt en geen bijwerkingen op de ogen meer heeft.
Automatisch terugspoelen
De filterinstallatie haalt het vuil uit het water zoals in het begin van de offerte beschreven.Doordat dit vuil in de filter achter blijft dient de filter 1 maal per week schoongemaakt te worden. Voor het schoonmaken van de filter dient u enkele handelingen te verrichten, echter deze mogen niet vergeten worden. Wij kunnen een automatische terugspoelinstallatie plaatsen welk op geprogrammeerde tijden de filter zal reinigen zonder dat u er omkijken naar heeft. Deze installatie wordt aangedreven door een compressor. Het vuil zal rechtstreeks op het riool afgespoeld worden.
DAISY (Dryden Aqua Integrated System)
Bij prive zwembaden bestaat het DAISY concept uit 3 stappen: Filtreren met afm, Coaguleren en vlokken met APF en ZPM, en oxideren en vlokken met ACO.
Filtreren met AFM® (Actief Filter Medium)
AFM® is het meest geavanceerde filtermedium dat zich onderscheidt door de negatieve elektrische lading (-70mV) die aan de glaskorrels wordt toegevoegd. AFM® is daardoor een zogenaamd “elektromechanisch”filtermedium. De elektrische lading leidt tot een zeer hoog negatief Zeta Potentiaal. Dit bepaalt de sterkte van de aantrekkingskracht van vuildeeltjes naar de oppervlakte van de AFM®-korrel. De eigenschappen van AFM® zijn uniek en leiden tot vele voordelen. AFM® voorkomt biofilmen in het filterbed waardoor er geen Tri-chloraminen meer kunnen worden gevormd. AFM® is zelfsteriliserend omdat het de vuildeeltjes niet absorbeert maar juist adsorbeert. Hierdoor vindt er geen verkleving van het filtermedium plaats en daardoor ook geen kanaalvorming. Een AFM® filter vangt tot 40x zo veel vuil op en laat dit vuil eenvoudig weer los tijdens het terugspoelen. AFM® is het enige filterglas medium met een drinkwatercertificering en voldoet aan de norm UNE-EN 12904. AFM® wordt overal ter wereld gebruikt in zwembaden, maar ook voor drinkwater, afvalwater, aquaria, viskwekerijen en alle andere industrieën.
Coaguleren en vlokken met APF en ZPM
95% van de stoffen die we uit het water willen halen bij een zwembad zijn opgeloste stoffen. Deze Schadelijke stoffen willen we uit het water halen, maar dat gaat niet enkel met mechanische filtratie, zelfs niet met ultrafiltratie. Daarom is coaguleren zo belangrijk. Coaguleren is het “uit de vloeistof trekken” van opgeloste stoffen. Door deze micro-kleine deeltjes vervolgens te vlokken naar grotere deeltjes kunnen ze uitgefilterd worden in het AFM® filter. Coaguleren is een kort proces dat slechts een paar tienden van een seconde duurt. Het vlokkings-proces duurt langer. Door het coagulatie- en vlokmiddel APF (All Poly Floc) te injecteren in een statische mixer (ZPM) gebeurt dit proces heel efficiënt waardoor het rendement in het AFM® filter optimaal is. APF is een Multi-spectrum coagulatie- en vlokmiddel en dient in zeer kleine hoeveelheden continue te worden gedoseerd. APF heeft een positieve lading waardoor het in staat is om de negatief geladen vuildeeltjes “te vangen”. Deze positief geladen en gevlokte vuildeeltjes worden door de negatief geladen AFM® korrel aangetrokken. APF bevat ook NoPhos waarmee alle fosfaten uit het water worden gehaald waardoor bacteriën geen voedingsstoffen meer hebben en verdwijnen.
Oxideren en vlokken met ACO (Active Catalytic Optimizer) en ZPM
ACO (Active Catalytic Optimizer) is een negatief geladen vlokmiddel dat de nog overgebleven positief geladen deeltjes coaguleert en vlokt. Hierdoor werkt het perfect samen met APF. Maar ACO is ook een zonbeschermer. 70% van de chloorconsumptie in een buitenbad komt door de zon (dit heet fotolyse). ACO maakt de golflengte van UV stralen langer waardoor het niet meer chloor consumeert. Sterker nog, de zon wordt gebruikt om vrije radicalen (OH radicalen) te vormen welke een sterke oxiderende werking hebben, maar zonder dat er desinfectie-bijproducten ontstaan. De vrije radicalen verwijderen organische vuildeeltjes en ammonium en ureum uit het water.
Er zijn verschillende mogelijkheden om het zwembadwater te verwarmen.
Verwarming zwembad
Lamellen solar-uitvoering
Indien u kiest voor een lamellendek is het mogelijk om deze in een solar-uitvoering te nemen i.p.v. de standaard witte lamellen. Solar betekend dat de afdekking een soortgelijke werking heeft als zonne-collectoren. De opgevangen warmte van de zon wordt aan het water doorgegeven.
Zonnecollectoren
Zonnecollectoren die op uw dak geplaatst worden vangen de warmte van de zon op en geven deze door aan uw zwembadwater. Indien de buiten-temperatuur daalt, moeten deze zonnecollectoren uitgeschakeld worden om afkoeling van het water tegen te gaan. Tevens mogen de collectoren niet meer verwarmen op het moment dat het water zijn maximale temperatuur bereikt heeft. Dit in- of uitschakelen regelt het systeem automatisch d.m.v. een solarregeling. Deze regeling is voorzien van twee temperatuursensoren welke de temperatuur op het dak en van het water meet. Aan de hand van deze gegevens bepaald het systeem of het in- of uitgeschakeld moet zijn.
Warmteblok
Een warmteblok bestaat uit een warmtewisselaar compleet met thermostaat en schakelkast. De warmte-wisselaar plaatsen wij bij de filterinstallatie en dient op een aparte CV-groep aangesloten te worden. Dit warmteblok is voorzien van een thermostaat welke ervoor zorgt dat uw water altijd op de gewenste temperatuur blijft. Het aansluiten van het zwembadgedeelte is voor rekening van VSB. Het aansluiten van het Cv-gedeelte op uw huidige Cv-ketel zit niet inbegrepen en moet gebeuren door een erkende installatiemonteur.
Warmtepomp
De energiezuinige manier om uw zwembad te verwarmen!! De werking van een warmtepomp is gebaseerd op het koelprincipe dat van toepassing is in elke koelinstallatie. Bij een koelinstallatie is het hoofddoel om te koelen, bij een warmtepomp het verwarmen van het zwembad. Wij plaatsen aan de buitenzijde van de ruimte waar de filterinstallatie zich bevindt een warmtepomp.
Chloordosering
Meet- en regeltechniek
PH en Chloor zijn waarden welke variëren en die u minimaal 1 tot 2 keer per week dient te meten en corrigeren. Dit meten en regelen kan automatisch geregeld worden. Eenmaal ingesteld blijft dit systeem tijdens het filteren continu het water meten en zal dit zo nodig automatisch corrigeren. U krijgt hierdoor zeer stabiel water omdat er steeds maar minimaal gecorrigeerd hoeft te worden. In combinatie met een automatische terugspoelsysteem heeft u geen omkijken meer naar het zwembadwater. Het chloor en het pH correctiemiddel zitten beide in aparte jerrycan welke u dient te vervangen indien deze leeg zijn.
Deze jerrycans worden in gescheiden lekbakken geplaatst.
Zoutelektrolyse
Zoutelektrolyse zet zout om in natuurlijk chloor welke niet de hinderlijke eigenschappen heeft van normaal chloor. Sterker nog, het zout ( 4 gr. per liter ) is zeer goed voor de huid. Dit apparaat is voorzien van elektroden. D.m.v. de shock die het water krijgt wordt het water omgezet in vrij chloor. Daarna krijgt het weer een shock en wordt het omgezet in zout. Er zit een veiligheid in betreft een tekort aan zout of water. Wij plaatsen dit apparaat bij uw installatie en voorzien het zwembad van zout voor het opstarten hiervan. Uw elektricien dient het zwembad wel te aarden.
Luchtbehandeling
Zoutelektrolyse zet zout om in natuurlijk chloor welke niet de hinderlijke eigenschappen heeft van normaal chloor. Sterker nog, het zout ( 4 gr. per liter ) is zeer goed voor de huid. Dit apparaat is voorzien van elektroden. D.m.v. de shock die het water krijgt wordt het water omgezet in vrij chloor. Daarna krijgt het weer een shock en wordt het omgezet in zout. Er zit een veiligheid in betreft een tekort aan zout of water. Wij plaatsen dit apparaat bij uw installatie en voorzien het zwembad van zout voor het opstarten hiervan. Uw elektricien dient het zwembad wel te aarden.
Het belangrijkste en direct ook het moeilijkste aspect van een binnenzwembad is de luchtbehandeling. Een juiste luchtbehandeling voorkomt vochtproblemen en creert een aangenaam klimaat. Door het temperatuurverschil tussen het zwembadwater en de omgevingslucht kan de relatieve vochtigheid oplopen tot 95% en meer. Voor de aanleg van een binnenbad is een deskundig advies noodzakelijk. Neem voor specifieke vragen omtrent luchtbehandeling en de aanleg van een binnenzwembad contact op met onze VSB Wellness adviseurs.
Zwembad isolatie
Het belangrijkste en direct ook het moeilijkste aspect van een binnenzwembad is de luchtbehandeling. Door het temperatuurverschil tussen het zwembadwater en de omgevingslucht kan de relatieve vochtigheid oplopen tot 95% en meer. Om te zorgen voor een aangename omgeving voor de mens en een duurzame omgeving voor de ruimte is ontvochtiging een must. Neem voor specifieke vragen omtrent luchtbehandeling contact op met onze VSB Wellness adviseurs.
Totaalaanbod
Naast de verkoop van zwembadonderdelen zoals pompen, filters, verwarming, producten voor water- en luchtbehandeling en aanleg van zwembaden produceert VSB Wellness traditionele sauna's, infraroodcabines, stoombaden en levert het whirlpools/spa baden voor buiten in de tuin. Om het assortiment compleet te maken biedt VSB daarnaast een breed assortiment aan toebehoren (chemicalien, bodemreinigers, etc), geuren, oliën en onderhoudsmiddelenvoor zwembad, sauna, infrarood, whirlpool en stoombad. VSB Wellness produceert zwembaden voor iedere wens en ieder budget. Vertel ons uw voorwaarden en wij gaan er voor u mee aan de slag.
Vragen? wij helpen u graag
Neem contact met ons op voor meer informatie.