Technisch deel
Het technische gedeelte van een buitenzwembad
Naast het bouwkundige gedeelte, is er ook een technisch deel van toepassing op de bouw van een zwembad in de tuin. Op deze pagina leest u waar het technische gedeelte uit bestaat.
Zwembadpomp
Het motor van een zwembadinstallatie is de filterpomp. Deze pomp zuigt het water uit het zwembad en perst dit water door verschillende componenten terug naar het zwembad.
Afhankelijk van uw situatie bepalen onze specialisten welke zwembadpomp de juiste is. Dit is voornamelijk afhankelijk van de grootte van het zwembad. De meeste zwembadpompen voeren wij uit met een Optidrive frequentieregelaar. Omdat de toeren van de pomp zo optimaal te sturen zijn wordt het energieverbruik tot een minimum beperkt. De pomp maakt minder geluid en filtert beter. Wanneer onze zwembadbouwers uw pomp uitvoeren met een frequentieregelaar is een energiebesparing van maar liefst 70% haalbaar.
Zwembad filter
De filterpomp perst het water door het filter heen. Deze filters werden voorheen altijd gevuld met filterzand. Tegenwoordig vullen we de filters met Actief Filter Media (AFM). Dit zijn kleine, negatief geladen stukjes glas die speciaal ontwikkeld zijn om optimaal te filteren. Door de negatieve lading stoot het glas vuil in het water af, waardoor enkel het schone water terug naar het zwembad gaat.
Zeswegklep
Aan de pomp en het filter zit een zesweg-klep. Hiermee bepaald u in welke stand de installatie draait. U kunt bijvoorbeeld het bad afpompen, het filter uitsluiten of uw filter terugspoelen.
Meet- en regeltechniek
PH en Chloor zijn waarden welke variëren en die u minimaal 1 tot 2 keer per week dient te meten en corrigeren. Dit meten en regelen kan automatisch geregeld worden. Hiervoor maken we gebruik van een geautomatiseerd meetsysteem wat we een chloor-pH regeling noemen. Het enige wat u dan in de gaten dient te houden is dat er vloeistof in de 2 jerrycans onder het apparaat zit.
Er kan ook gebruik gemaakt worden van een zoutelektrolyse-systeem. Dit zet zout om in natuurlijk chloor welke niet de hinderlijke eigenschappen heeft van normaal chloor. Sterker nog, het zout (4 gr. per liter) is zeer goed voor de huid. Informeer naar de mogelijkheden.
Verlichting
We raden het altijd aan om uw zwembad uit voeren met verlichting. Buiten dat het veiliger is bij nachtelijk zwemmen is het een buitengewoon mooie tuindecoratie. Het wordt een waar plezier om `s avonds gasten te ontvangen rond uw zwembad.
UV-lamp
Na het filter komt de UV-lamp, ook wel UV-sterilisator genoemd. Dit is een rvs koker voorzien van een UV-lamp. Deze lamp neutraliseert bacteriën, virussen en andere primitieve organismen en gaat alg-aanslag in het water tegen. Doordat de UV-sterilisator enkel bij een draaiende installatie werkt heeft u nog maar minimum aan chloor nodig. Dit percentage ligt ongeveer 80% lager waardoor u het chloor niet meer ruikt en het geen bijwerkingen op de ogen meer heeft.
Verwarming
Er zijn verschillende mogelijkheden om het zwembadwater te verwarmen.
Zonnecollectoren
Zonnecollectoren die op uw dak geplaatst worden vangen de warmte van de zon op en geven deze door aan uw zwembadwater. Indien de buitentemperatuur daalt, moeten deze zonnecollectoren uitgeschakeld worden om afkoeling van het water tegen te gaan. Tevens mogen de collectoren niet meer verwarmen op het moment dat het water zijn maximale temperatuur bereikt heeft. Dit in- of uitschakelen regelt het systeem automatisch d.m.v. een solar-regeling. Deze regeling is voorzien van twee temperatuursensoren welke de temperatuur op het dak en van het water meet. Aan de hand van deze gegevens bepaald het systeem of het in- of uitgeschakeld moet zijn.
Een andere manier om het zwembad te verwarmen is met een warmteblok. Dit systeem bestaat uit een warmtewisselaar, een thermostaat en een schakelkast.
Warmteblok
Een warmteblok bestaat uit een warmtewisselaar compleet met thermostaat en schakelkast. De warmte-wisselaar plaatsen wij bij de filterinstallatie en dient op een aparte CV-groep aangesloten te worden. Dit warmteblok is voorzien van een thermostaat welke ervoor zorgt dat uw water altijd op de gewenste temperatuur blijft. Het aansluiten van het zwembadgedeelte is voor rekening van VSB. Het aansluiten van het Cv-gedeelte op uw huidige Cv-ketel zit niet inbegrepen en moet gebeuren door een erkende installatiemonteur.
Warmtepomp
De werking van een warmtepomp is gebaseerd op het koelprincipe dat van toepassing is in elke koelinstallatie. Bij een koelinstallatie is het hoofddoel om te koelen, bij een warmtepomp het verwarmen van het zwembad. Wij plaatsen aan de buitenzijde van de ruimte waar de filterinstallatie zich bevindt een warmtepomp.
-
Solar lamellen
Indien u kiest voor een lamellendek is het mogelijk om deze in een solar-uitvoering te nemen. Solar betekend dat de afdekking een soortgelijke werking heeft als zonnecollectoren. De opgevangen warmte van de zon wordt aan het water doorgegeven. Een lamellenafdekking wordt op een van de onderstaande manieren in of op uw bad geplaatst. Hieronder ziet u alle huidige mogelijkheden qua materialen, kleuren en uitvoeringen.
Overkapping
Zwembadoverkappingen zijn er in alle vormen en maten. Een zwembadoverkapping zorgt ervoor dat u ook in minder weer heerlijk kan blijven zwemmen. Tevens bespaart het energie & chemicaliën. Wanneer een overkapping gecombineerd wordt met een lamellendek wordt de verdamping van chemicaliën geminimaliseerd.
Jetstream
Met een jetstream ofwel een tegenstroom apparaat is het mogelijk om in ieder zwembad oneindig te blijven zwemmen. Een zeer krachtige pomp ( 400 Volt / 4 kW) zorgt voor een waterverplaatsing van max. 60 m³/h welke via twee stralen het bad in wordt geblazen. Doordat deze jetstream is voorzien van twee stralen i.p.v. één is het mogelijk om rustiger en natuurlijker te zwemmen. De kracht van de straal is naar wens te regelen. Tevens is het mogelijk om de jetstream vanuit het zwembad in- of uit te schakelen.
Blue Fox alarmsysteem
Met een BlueFox actief/passief alarmsysteem wordt de veiligheid in het zwembad enorm vergroot. BlueFox werkt met een polsbandcomputer welke zowel op diepte als tijd (middels eenvoudige software) ingesteld kan worden. Met diverse kleuren polsbandcomputers kan gekozen worden voor een aantal settings (b.v. peuter en geoefend zwemmer). Hoe werkt het?
Op het moment dat een zwemmer welke de polsband-computer draagt in het bad springt is er niets aan de hand. Op het moment dat de ingestelde diepte van de betreffende polsbandcomputer wordt overschreden, begint de tijdsmeting. Als ook het ingestelde termijn in tijd wordt overschreden, wordt er een alarmsignaal uitgestuurd. Dit signaal wordt altijd en direct opgepikt en door de sensor doorgegeven aan de ontvanger welke een hard akoestisch signaal geeft met zwaailicht. Een complete set bestaat uit: RVS inbouwset met sensor, Master-alarmbox met stekker, Sensor verlengkabel 10 mtr, polsbandcomputer en adapter/laadapparaat voor het laden en programmeren van de polsbandcomputers.
- Geen vals-alarm melding
- Gebruiksvriendelijk
- Betrouwbaar
- Toepasbaar voor alle type zwembaden.
Het bouwkundige gedeelte
Onder het bouwkundige gedeelte vallen o.a. het afgraven en afvoeren van zand, bekisting plaatsen, betonvloer storten, muren opmetselen en de inbouwdelen monteren, betegelen, foliën en de verdere afwerking. VSB Wellness kan dat geheel voor u regelen.
Vragen? wij helpen u graag
Neem contact met ons op voor meer informatie.