Zwembad onderhoud

Zwembad onderhoud

De basis voor een schoon zwembad.

Eigenaar zijn van een eigen zwembad is heerlijk. Het dient dan ook goed onderhouden te worden. Hier helpen we u graag mee op weg. Want een schoon zwembad schoon houden is een klein klusje, maar een slecht onderhouden zwembad herstellen is veel werk.

We gaan de volgende punten behandelen:

  • Waterkwaliteit testen
  • Chemicaliën
  • Filtermandjes
  • Stofzuigen van het zwembad
  • Filter terugspoelen
  • Automatisering

 

Waterkwaliteit testen

Dit is de basis voor een schoon zwembad. Alles begint bij het testen van waardes van het water.

Het eerste waar u naar dient te kijken is de pH-waarde. Deze dient in orde te zijn voordat chloor zijn werking kan doen. Ook de Alkaliniteit (waterhardheid) is van belang om chloor zijn werk te kunnen laten doen. Het water testen doet u met teststrips, een testset of het gebeurt automatisch door de chloor-pH regeling. Naar aanleiding van de gemeten waarden worden de juiste chemicaliën aan het water toegevoegd. 

Chemicaliën

Er zijn verschillende manieren om het water in uw zwembad schoon te krijgen en houden. De 2 meest voor komende manieren zijn door vloeibaar chloor en zwavelzuur aan het water toe te voegen, of door chloortabletten, pH- en pH+ te gebruiken. Hierbij raden wij altijd aan gebruik te maken van vlokmiddel. Dit zorgt er voor dat kleine, onzichtbare vuildeeltjes in het water samenklonteren waardoor ze beter opgenomen worden in het filter. Bent u op zoek naar een handleiding voor heb gebruik van zwembad chemicaliën, klik dan hier.

Filtermandjes

In de skimmers en in de pomp zitten filtermandjes. Deze vangen al het grofste vuil op. Het is van het grootste belang voor de werking van de filterinstallatie, dat deze filtermandjes veelvuldig worden leeggemaakt.

Stofzuigen van het zwembad

Bij een zwembad van VSB Wellness heeft u altijd de mogelijkheid het bad eenvoudig te stofzuigen middels de daarvoor ingebouwde stofzuigtule. Deze zit in het midden van een lange zijde van het zwembad. Wanneer u de kranen van de bodemput en de skimmers sluit en de stofzuiger open gebruikt de pomp zijn volle vermogen om water de stofzuiger in te zuigen. Bij het opleverpakket zit altijd een luxe Fairlocks bodemzuiger, een telescoopstang op de maat van uw zwembad en de juiste stofzuigslang. Hiermee verwijdert u eenvoudig al het vuil van de bodem van uw zwembad en belandt het in het filter.

Filter terugspoelen

Op het filter zit een zogenaamde manometer (drukmeter). Wanneer deze zich in het gele of rode gedeelte bevindt, moet de filterinstallatie gereinigd worden, dit noemen we terugspoelen of backwashen van het filter. Wij adviseren u de filter wekelijks terug te spoelen om zodoende de filtrerende werking van het filter te behouden. We noemen dit backwashen omdat het water niet van boven naar beneden door het filter wordt geperst maar van beneden naar boven. Het vuil dat in het filtermedium zit wordt dan afgevoerd naar het riool. De capaciteit/opbrengst van de pomp wordt weer groter na het terugspoelen van het filter.

Automatisering

Veel zwembadeigenaren hebben het liefst zo min mogelijk werk met het onderhouden van het zwembad. Voor deze klanten kunnen wij het onderhoud bijna volledig automatiseren. Zo kunnen chemicaliën automatisch aan het water worden toegevoegd middels een chloor-pH regeling. Dit systeem meet continu de waarden van het water waardoor telkens de perfecte hoeveelheid wordt toegevoegd. Hiermee bespaart u dus chemicaliën, arbeid én uw water is altijd in perfecte conditie.

Ook het stofzuigen van het zwembad kunt u automatiseren. Dit gebeurt met een Dolphin Zwembadrobot. Deze robots laat u eenvoudig in het bad zakken en de Dolphin doet het werk voor u. Hiervan bieden wij 3 modellen aan: Active Smart, Active Comfort ben Active Deluxe.

Het wekelijks terugspoelen kunnen wij ook voor u automatiseren. Dit doen we middels een automatisch terugspoelventiel. Deze is gekoppeld aan de Pool Control waarop de tijden ingesteld worden.

Periodiek onderhoud

Een zwembad is bij regelmatig onderhoud minder storingsgevoelig, efficiënter en dus ook goedkoper. Daarom kiezen veel van onze klanten voor periodiek onderhoud. Hieronder vallen o.a. het zomerklaar en winterklaar maken van het zwembad. Tijdens de winter worden buitenzwembaden afgedekt met een winterzeil. Dit zeil voorkomt dat blad en andere verontreiniging in het bad komt. Wanneer dit wel gebeurt en het blijft lang liggen ontstaan er blijvende vlekken op de bodem. Ook blazen onze monteurs de leidingen leeg en doppen ze lucht- en waterdicht af. Dit is om te voorkomen dat water in de leidingen bevriest wat de leidingen doet scheuren. Bij het zomerklaar maken van het zwembad wordt het winterzeil van het bad gehaald, de installatie weer opgestart en gecontroleerd op gebreken.

Hier vindt u een handleiding  van hoe u de bovengenoemde handelingen uit kunt voeren.

Advies? wij helpen u graag

Neem contact met ons op voor meer informatie.

 
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven