Een vraag? bel of mail ons! 013 504 7000
2 januari 2019

Moet ik afkoelen na het bezoek van mijn sauna?


Een vaak vergeten onderdeel van het sauna gebruik is het afkoelen. Dit onderdeel is echter wel belangrijk voor uw maximale sauna ervaring. Wilt u hier graag meer over weten? Klik dan op dit blog om verder te lezen. 

Het gebruik van een sauna werkt heerlijk ontspannend en is zeker gedurende de winterperiode een prettige manier om uzelf op te warmen.  Maar wat men vaak niet weet is dat belangrijk is om af te koelen na het saunagebruik. Voor de complete sauna ervaring is het afkoelen zelfs net zo belangrijk als het opwarmen. Bent u benieuwd waarom het belangrijk is en hoe u dit het beste kunt doen? Lees dan dit artikel.

Waarom is afkoelen zo belangrijk?

Door gebruik te maken van een sauna warmt u uw lichaam op, maar uw lichaam moet deze hitte kwijt om uw kerntemperatuur weer op het juiste niveau te krijgen. Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen. Naast dat afkoelen helpt tegen het zweten zorgt het contrast tussen de hitte en het koude water voor een betere bloedsomloop. Die betere bloedsomloop zorgt dan weer voor een betere weerstand. Zo zorgt het afkoelen na een sauna bezoek niet alleen voor het complete sauna gevoel, maar dus ook dat u minder gaat zweten en uw weerstand verhoogd.

Wat zijn de beste manieren om goed af te koelen?

Er zijn meerdere manieren om goed af te koelen, welke voor u het meest geschikt is ligt aan uw persoonlijke voorkeur. Sommige houden van een directe vorm van afkoeling terwijl andere een rustige en opbouwende afkoeling fijn vinden. Bent u iemand die kiest voor een directe afkoeling en maakt een schrikreactie niet veel uit, dan is een dompelbad of een stortemmer wellicht iets voor u. Hierbij gaat u direct met uw gehele lichaam in een koud bad liggen of krijgt u een emmer met koud water over u heen. Wanneer u liever een subtielere manier wilt dan is een koude douche of een neveldouche wellicht iets voor u. Bij een koude douche is het belangrijk dat u de temperatuur steeds wat lager te zet en dat u eindigt met koud water. Bij een neveldouche heeft u meer het gevoel dat u in een miezer regenbui loopt, hierbij kunt u wel direct kiezen voor koud water. Het is te allen tijde belangrijk dat u ook uw hoofd koelt, anders krijgt u hoofdpijn doordat de hitte naar uw hoofd stijgt. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een wandeling in de buitenlucht. Nadelen hieraan zijn dat het buiten koud moet zijn en dat het langer duurt dan een douche of bad.

Bent u benieuwd naar meer informatie over waar de sauna goed voor is? Klik dan op de link en bekijk ons nieuwsbericht. 

Terug

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven