Sauna werking
Hoe werkt een sauna
Hoe werkt een sauna en hoe sauna gebruiken? Een sauna werkt door de lucht in een afgesloten ruimte op te warmen, waardoor uw lichaamstemperatuur stijgt en u gaat zweten. Dit proces biedt verschillende gezondheidsvoordelen zoals ontspanning, spierontspanning en verbetering van de bloedsomloop.
Lees hier stapsgewijs hoe een sauna werkt:
1. Verwarming van de ruimte:
Hoe werkt een sauna? Een sauna wordt meestal verwarmd door een saunaoven. Deze oven kan elektrisch zijn of op hout branden. De temperatuur in een traditionele droge sauna kan variëren tussen de 70°C en 100°C. Bij een infraroodsauna wordt gebruik gemaakt van infraroodlampen die het lichaam direct verwarmen zonder de lucht eromheen significant op te warmen.
2. Opwarming van de lucht en oppervlakken:
In een traditionele sauna verwarmt de oven stenen die warmte vasthouden en langzaam afgeven aan de lucht in de sauna. De muren en banken van de sauna zijn meestal van hout, een materiaal dat warmte goed verdraagt en gelijkmatig verspreidt.
3. Luchtvochtigheid:
In een droge sauna is de luchtvochtigheid laag, meestal rond de 10-20%. Dit wordt bereikt door geen water op de hete stenen te gieten.
In een natte sauna of stoombad (bijvoorbeeld een Finse sauna) kan water op de hete stenen worden gegoten om stoom te creëren, wat de luchtvochtigheid verhoogt. Dit proces heet "löyly" in het Fins en zorgt voor een plotselinge stijging van zowel temperatuur als luchtvochtigheid.
4. Fysiologische reacties:
Wanneer je de sauna binnenkomt, begint je lichaam te reageren op de warmte door te zweten. Zweten helpt om je lichaam af te koelen en verwijdert tegelijkertijd afvalstoffen uit je huid.
De bloedvaten in je huid verwijden zich (vasodilatatie), wat de bloedcirculatie verhoogt en helpt bij het afvoeren van warmte.
Je hartslag kan toenemen omdat je hart harder werkt om de verhoogde bloedstroom te handhaven.
5. Afkoelingsfase:
Na een sessie in de sauna wordt aangeraden om af te koelen. Dit kan door middel van een koude douche, een dompelbad, of gewoon door buiten te zijn in de frisse lucht. Deze afkoelingsfase helpt om je lichaamstemperatuur te normaliseren en geeft een verkwikkend gevoel.
6. Herhaling en duur:
Veel mensen herhalen de cyclus van opwarmen en afkoelen meerdere keren tijdens een saunasessie. De duur van elk verblijf in de sauna varieert, maar is meestal tussen de 10 en 20 minuten per keer, afhankelijk van persoonlijke tolerantie en comfort.
Saunagebruik biedt verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder ontspanning, ontgifting van de huid, verlichting van spierpijn en verbetering van het cardiovasculaire systeem. Het is echter belangrijk om je eigen grenzen te kennen en voldoende te hydrateren voor en na de saunasessie.
Effecten op het lichaam
- Zweten: De hoge temperaturen in de sauna zorgen ervoor dat het lichaam gaat zweten. Zweten helpt het lichaam om af te koelen en kan helpen bij het verwijderen van afvalstoffen.
- Bloedsomloop: De hitte zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden (vasodilatatie), wat de bloedsomloop stimuleert en kan helpen bij het verlichten van spierspanning en pijn.
- Ontspanning: De warmte en het zweten kunnen een ontspannend effect hebben op zowel het lichaam als de geest, wat stress kan verminderen.
- Ademhaling: De warme lucht kan de luchtwegen openen en helpen bij het verlichten van congestie.
Veiligheid en voorzorgsmaatregelen
- Tijdslimiet: Het wordt aanbevolen om niet langer dan 15-20 minuten in een sauna te blijven per sessie om oververhitting en uitdroging te voorkomen.
- Hydratatie: Drink voldoende water voor en na een saunasessie om uitdroging te voorkomen.
- Gezondheidsvoorwaarden: Mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zoals hartproblemen of hoge bloeddruk, moeten voor gebruik van de sauna overleggen met hun arts.
Samenvattend werkt een sauna door een ruimte te verwarmen met behulp van een kachel, waardoor de gebruiker gaat zweten en verschillende gezondheidsvoordelen kan ervaren. Er zijn verschillende soorten sauna's met verschillende niveaus van temperatuur en luchtvochtigheid, elk met hun unieke eigenschappen en effecten.
Lees hieronder verder over hoe sauna gebruiken, sauna gebruik thuis en onze sauna gebruiksaanwijzing.
Hoe sauna gebruiken
Sauna gebruiksaanwijzing
Het gebruiken van een sauna is een ontspannende en verfrissende ervaring, maar het is belangrijk om het goed te doen voor de beste resultaten. Hier is een stapsgewijze sauna gebruiksaanwijzing over hoe sauna gebruiken:
1. Voorbereiding
Sauna aanzetten: zodat deze alvast even kort kan opwarmen voor uw sauna gebruik, bij sommige sauna's kan dit 20 tot 30 minuten duren voordat er een aangename temperatuur is.
Douche: Begin altijd met een douche om je lichaam schoon te maken en de poriën te openen. (Denk voor de douche alvast aan de sauna aanzetten). Droog jezelf goed af voordat je de sauna ingaat.
Drink vooraf water: Zorg dat je goed gehydrateerd bent voordat je de sauna ingaat, omdat je veel zult zweten.
Handdoek: Neem een handdoek mee om op te zitten of liggen in de sauna.
2. De sauna ingaan
Eerste sessie: Ga de sauna in en ga zitten of liggen op je handdoek. Begin met 8-12 minuten voor je eerste sessie. Luister naar je lichaam en verlaat de sauna als je je ongemakkelijk voelt.
Ademhaling: Adem rustig en diep in. Probeer te ontspannen en te genieten van de warmte.
Zweet: Het zweten begint meestal na een paar minuten. Dit helpt om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
3. Afkoelen
Verlaat de sauna: Na je eerste sessie verlaat je de sauna langzaam.
Douche: Neem een koude douche of dompel jezelf in een koud dompelbad om je lichaam af te koelen en je poriën te sluiten.
Rust: Rust ongeveer 10-15 minuten uit. Drink water om gehydrateerd te blijven.
4. Herhaal (optioneel)
Realiseer dat uw huid goed isoleert, zorg dus voor voldoende afkoeling (10-15 minuten) na het gebruik van de sauna. Dit is zeker zo belangrijk als het opwarmen. Pas na afkoeling ontstaat het verkwikkende saunagevoel. Herhaal deze saunagang evt. 2 of 3 keer met een tussenpauze van 10-15 minuten.
(Dit zijn uiteraard onze adviezen en voor iedereen kan het antwoord op de vraag 'hoe gebruik je een sauna' variëren. Ieder lichaam reageert anders en luister altijd naar uw eigen lichaam.) Als u bij ons een sauna aanschaf verstrekken wij uiteraard altijd onze VSB sauna gebruiksaanwijzing.
Hoe zet je een sauna aan?
Het aanzetten van een sauna hangt af van het type sauna dat u gebruikt (elektrische, houtgestookte, infrarood, etc.). Uiteraard verstrekken wij altijd een VSB sauna gebruiksaanwijzing bij onze sauna's waarop we alles uitleggen. Maar hier leest u de algemene stappen voor de meest voorkomende types:
1. Elektrische Sauna
Controleer de kachel: Zorg ervoor dat er voldoende saunastenen op de kachel liggen. Dit is belangrijk voor het vasthouden en verspreiden van de warmte.
Elektrische sauna aanzetten: Zoek het bedieningspaneel van de sauna. Dit kan op de kachel zelf zitten of aan de muur van de sauna.
Stel de temperatuur in: Zet de sauna aan en stel de gewenste temperatuur in. Dit is meestal tussen de 70°C en 100°C. Sommige moderne kachels hebben ook een timer die je kunt instellen.
Voorverwarmen: Wacht 20-30 minuten terwijl de sauna opwarmt. De tijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de sauna en de kracht van de kachel.
2. Infrarood sauna
Inschakelen: Zoek het bedieningspaneel, dat meestal buiten of net binnen de sauna te vinden is.
Stel de temperatuur in: Zet de sauna aan en stel de gewenste temperatuur in. Infraroodsauna’s werken bij lagere temperaturen, meestal tussen 45°C en 60°C.
Snel opwarmen: Infraroodsauna’s hebben doorgaans geen lange opwarmtijd nodig, meestal zijn ze binnen 10-15 minuten klaar voor gebruik.
3. Houtgestookte Sauna
Voorbereiding: Zorg ervoor dat er voldoende droog hout en aanmaakmateriaal beschikbaar is.
Vuur maken: Leg aanmaakhout en kleine stukjes hout in de kachel en gebruik een lucifer om het aan te steken. Voeg geleidelijk grotere stukken hout toe zodra het vuur goed brandt.
Temperatuur monitoren: Sluit de deur van de sauna en wacht tot de temperatuur stijgt. Het kan 30-60 minuten duren voordat de sauna de juiste temperatuur bereikt. Voeg hout toe om het vuur brandend te houden en controleer regelmatig de temperatuur.
Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie door de luchtkleppen te openen of te sluiten om de temperatuur en luchtcirculatie te regelen. Laat deze sauna nooit onbeheerd achter!
4. Sauna met Automatische Startfunctie
Programmeer de tijd: Sommige moderne saunakachels hebben een automatische startfunctie / timer / verbinding via WiFi . Je kunt de tijd instellen waarop je wilt dat de sauna begint op te warmen.
Controleer instellingen: Controleer altijd of de temperatuur en duur correct zijn ingesteld. Zet nooit een sauna al lang vooraf aan zonder dat u hier bij in de buurt bent! Dit om evt. brandgevaar te voorkomen.
5. Veiligheid
Controleer de omgeving: Zorg ervoor dat er geen brandbare materialen in de buurt van de kachel zijn.
Gebruik de sauna niet onbemand: Laat de sauna niet onbeheerd achter als deze aan staat, vooral bij houtgestookte modellen.
Afhankelijk van het type sauna en de specifieke apparatuur kunnen de stappen iets afwijken, dus raadpleeg altijd de handleiding van uw specifieke sauna voor de juiste instructies. Bij aanschaf van een van onze sauna's ontvangt u uiteraard altijd uitleg van onze monteurs en een gebruikshandleiding. Onze Service afdeling en onze monteurs kunnen u alle antwoorden verstrekken op de vraag: 'Sauna thuis hoe werkt dat?'.
Hoe werkt een sauna met stenen?
Een sauna met stenen, vaak een traditionele Finse sauna, werkt door het verwarmen van saunastenen die warmte opslaan en uitstralen. Dit is een effectieve manier om de sauna op te warmen en een aangename, stabiele temperatuur te handhaven. Hier is hoe het werkt:
1. Saunakachel
Elektrische of houtgestookte kachel: De kachel, die elektrisch of op hout kan werken, verwarmt de stenen. In een elektrische sauna gebeurt dit via een elektrische verwarmingselement, terwijl in een houtgestookte sauna het vuur de stenen verwarmt.
Saunastenen: De stenen worden op of rond de kachel geplaatst. Ze zijn speciaal geselecteerd voor hun vermogen om warmte op te slaan en gelijkmatig vrij te geven.
2. Verwarmen van de stenen
Elektrische kachel: Zet de kachel aan via het bedieningspaneel en stel de temperatuur in. De kachel verwarmt vervolgens de stenen tot ze zeer heet zijn (meestal binnen 20-30 minuten).
Houtgestookte kachel: Maak een vuur in de kachel en voeg regelmatig hout toe totdat de stenen goed heet zijn. Dit proces kan 30-60 minuten duren, afhankelijk van de grootte van de sauna en het vuur.
3. Temperatuur en vochtigheid beheersen
Temperatuur: De hete stenen zorgen ervoor dat de temperatuur in de sauna stijgt, meestal tot tussen 70°C en 100°C.
Stoom: Een belangrijk aspect van een sauna met stenen is de mogelijkheid om water op de hete stenen te gieten. Dit creëert stoom (in het Fins "löyly" genoemd), wat de luchtvochtigheid in de sauna verhoogt en een intense hitte-ervaring geeft.
Stoom reguleren: Hoe meer water je op de stenen giet, hoe hoger de luchtvochtigheid en hoe intensiever de hitte aanvoelt. Dit kan het zweten bevorderen en de ervaring intensiveren.
4. Warmteverspreiding
Stralingswarmte: De stenen stralen warmte uit in de sauna, die door de lucht circuleert. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte.
Convectie: De warme lucht stijgt en circuleert door de sauna, terwijl de koudere lucht naar beneden wordt getrokken, wat helpt bij de luchtcirculatie en de opwarming van de ruimte.
5. Onderhoud
Stenen vervangen: Na verloop van tijd kunnen de stenen verslijten of afbrokkelen door het constante opwarmen en afkoelen. Het is belangrijk om ze periodiek te controleren en indien nodig te vervangen om een optimale warmteafgifte te behouden.
Kachel schoonmaken: Zorg ervoor dat de kachel schoon blijft van as en vuil (vooral bij houtgestookte kachels) om een efficiënte werking te garanderen.
Deze combinatie van hete stenen en vochtige stoom zorgt voor de klassieke saunabeleving die mensen helpt te ontspannen, te zweten en de bloedsomloop te stimuleren.
Wanneer niet naar de sauna gaan?
Bij welke gezondheidsklachten mag u geen gebruik maken van de sauna?
Er zijn ook gezondheidsklachten waar de sauna u niet bij helpt. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om van uw sauna gebruik te maken als u veel last heeft van spataderen. Het steeds verwijden en vernauwen van uw bloedvaten in de sauna heeft geen positief effect op spataderen. De sauna zorgt voor een verbeterde bloedsomloop en daardoor kan een vastzittend bloedpropje in een spatader zelfs losschieten. Let erop dat dit levensgevaarlijk kan zijn!
In het beginstadium van spataderen kunt u gerust nog de sauna in gaan. Bent u wat verder, dan is het verstandig om geen sauna meer te bezoeken.
Heeft u last van hartklachten, wees dan in elk geval voorzichtig met de sauna. Uw bloedsomloop wordt versterkt, wat ervoor zorgt dat uw hart meer werk moet doen. Dat kan gevaarlijk zijn. Voor sommige hartpatiënten is een saunagang juist wel gezond. Overleg het altijd met uw arts!
Bij koorts is het niet verstandig om uw sauna te gebruiken. Uw lichaam vecht al waardoor u zelf al een hogere lichaamstemperatuur heeft. Wacht tot uw koorts weer over is voordat u uw sauna gaat gebruiken.
Naar sauna tijdens zwangerschap?
Het algemene advies is om pas vanaf 16 weken een sauna te bezoeken. Dit omdat de temperaturen in een sauna flink oplopen en daardoor stijgt je lichaamstemperatuur. Voor de aanleg van de organen van de baby in het eerste trimester is dit niet goed. In het tweede trimester zijn alle organen aangelegd en kunt u wel heerlijke gaan genieten van een sauna.
Bent u gewend om regelmatig de sauna te bezoeken? Dan kunt u dit blijven doen nu u zwanger bent. Het ontspannen van het lichaam is namelijk goed voor u en uw baby. Maar er zijn meer voordelen zoals de stimulatie van de bloedsomloop. Ook kan het voorkomen dat je tijdens je zwangerschap meer vocht vasthoudt dan normaal. Door de hitte in de sauna transpireer je veel. Hierdoor ga je uiteindelijk minder vocht vasthouden.
Veelgestelde vragen sauna
Wat is het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine?
Een ‘gewone’ traditionele Finse sauna werkt met indirecte warmte-omzetting en de infrarood sauna werkt bijna volledig met directe verwarming van het lichaam. Bij de Finse sauna wordt door de circulatie van warme lucht uw lichaam verwarmd. Dit heet convectiewarmte. Bij de infraroodsauna is er een droge stralingswarmte. Er wordt maar 20% voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80% wordt rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet. De meeste energie wordt dus gebruikt voor het verwarmen van uw lichaam, en niet van de saunaruimte.
Moet je afkoelen na gebruik van de sauna?
Dat ligt aan het type sauna waar u gebruik van maakt. Na de Finse sauna is het goed om flink af te koelen. Dat kan door middel van een koude douche of dompelbad. Als u in de infraroodsauna heeft gezeten kunt u zich het beste met lauw water afspoelen. Echt afkoelen is dan niet nodig.
Wat voor soorten infraroodstraling zijn er?
We kunnen infraroodstraling onderscheiden tussen korte golf en lange golf straling. De kortgolvige infraroodstralers brengen warmte over via straling. Deze straling heeft een diepe inwerking en is daarom bij uitstek geschikt voor mensen die last hebben van spieren en gewrichten. Korte golf infraroodstralers zijn binnen enkele seconden op vol vermogen in tegenstelling tot lange golf infraroodstralers.
Wat is het verschil tussen korte en lange golf infraroodsauna’s?
Langgolvige infrarood sauna’s werkt op dezelfde manier als een ‘gewone’ sauna: uw lichaam wordt verwarmd doordat de lucht in de sauna eerst verwarmd wordt. Het werkt dus via het tussenmedium lucht. De korte golf infraroodsauna, zoals de Direct Heat® van VSB Wellness brengt warmte over door straling: directe verwarming. Deze straling heeft een diepe inwerking en daardoor is een infraroodsauna zeer geschikt voor mensen met klachten aan spieren of gewrichten.
Waar kunnen infraroodstralers toegepast worden?
In de banken en plafonds van sauna's, maar ook in een douche. Een infraroodsysteem voor douches noemen we een Sunshower, deze hebben wij ook in ons assortiment. Voor de toepassing naar uw wens, neem contact op en we helpen u graag verder.
Is een wateraansluiting nodig voor een sauna?
Nee, het opgieten van water gaat handmatig d.m.v. een emmer met lepel. Voor een gecombineerde soft-damp oven dient u het reservoir handmatig bij te vullen. Het is wel mogelijk een automatisch opgietsysteem te installeren. Dit wordt voornamelijk voor de professionele markt gebruikt.
Maatwerk sauna
Waarom een sauna van VSB Wellness?
VSB Wellness levert hoogwaardige kwalitatieve producten, specifiek maatwerk. Het kan echter zijn dat er soms interessante aanbiedingen van saunacabines zijn door vernieuwing van onze showroom of inruil. Neem contact op met onze VSB-adviseur om de mogelijkheden te bespreken.
VSB Wellness produceert infrarood voor iedere wens en ieder budget. Vertel ons uw voorwaarden en wij gaan er voor u mee aan de slag.Naast sauna's produceert VSB Wellness stoombaden, zwembaden en levert het whirlpools/spa baden voor buiten in de tuin. Van één cabine tot complete wellnessprojecten. Om het assortiment compleet te maken biedt VSB daarnaast een breed assortiment aan geuren en onderhoudsmiddelen voor sauna, infrarood, whirlpool, stoombad en zwembad.
Eigen productiehal
Onze design sauna’s worden in eigen huis vervaardigd. Hiermee biedt VSB Wellness u alle mogelijke oplossingen om een design sauna helemaal af te werken op uw specificaties. Van losstaande units tot complete projecten. Met origineel vakwerk en verstand van zaken maakt VSB Wellness uw wensen voor uw trendy sauna-interieur waar. Van ontwerp tot realisatie.
Een gezonde investering
De sauna is gezond voor uw lichaam en geest. Maar om de juiste effecten te behalen en optimaal te kunnen genieten van de sauna is het belangrijk de stappen in de saunagang precies te volgen. De temperatuur in de sauna wordt gecreëerd door de sauna-kachel. Er bestaan twee types sauna-kachel; elektrisch en hout gestookt. Er bestaan veel verschillen tussen kachels en een juist advies hierin is zeer belangrijk. Wat veel mensen niet weten is dat een combinatie tussen infrarood en sauna tevens mogelijk is. Zo heeft u de voordelen van infrarood en een sauna in één.
Totaalaanbod aan wellness
Naast design sauna's produceert VSB Wellness traditionele sauna's, infraroodcabines, stoombaden, zwembaden, en levert het whirlpools/spa baden voor buiten in de tuin. Ook bieden we materialen voor zelfbouw en complete zelfbouwpakketten aan. Om het assortiment compleet te maken biedt VSB daarnaast een breed assortiment aan geuren, oliën en onderhoudsmiddelen voor sauna, infrarood, whirlpool, stoombad en zwembad. VSB Wellness produceert sauna's voor iedere wens en ieder budget. Vertel ons uw voorwaarden en wij gaan er voor u mee aan de slag.