Straver Drunen 1 LR

Sauna werking

Werking van een sauna

Een sauna werkt door de lucht in een afgesloten ruimte op te warmen, waardoor uw lichaamstemperatuur stijgt en u gaat zweten. Dit proces biedt verschillende gezondheidsvoordelen zoals ontspanning, spierontspanning en verbetering van de bloedsomloop.

Lees hier stapsgewijs hoe een sauna werkt:

1. Verwarming van de ruimte:

Een sauna wordt meestal verwarmd door een saunaoven. Deze oven kan elektrisch zijn of op hout branden. De temperatuur in een traditionele droge sauna kan variëren tussen de 70°C en 100°C. Bij een infraroodsauna wordt gebruik gemaakt van infraroodlampen die het lichaam direct verwarmen zonder de lucht eromheen significant op te warmen.

2. Opwarming van de lucht en oppervlakken:

In een traditionele sauna verwarmt de oven stenen die warmte vasthouden en langzaam afgeven aan de lucht in de sauna. De muren en banken van de sauna zijn meestal van hout, een materiaal dat warmte goed verdraagt en gelijkmatig verspreidt.

3. Luchtvochtigheid:

In een droge sauna is de luchtvochtigheid laag, meestal rond de 10-20%. Dit wordt bereikt door geen water op de hete stenen te gieten.
In een natte sauna of stoombad (bijvoorbeeld een Finse sauna) kan water op de hete stenen worden gegoten om stoom te creëren, wat de luchtvochtigheid verhoogt. Dit proces heet "löyly" in het Fins en zorgt voor een plotselinge stijging van zowel temperatuur als luchtvochtigheid.

4. Fysiologische reacties:

Wanneer je de sauna binnenkomt, begint je lichaam te reageren op de warmte door te zweten. Zweten helpt om je lichaam af te koelen en verwijdert tegelijkertijd afvalstoffen uit je huid.
De bloedvaten in je huid verwijden zich (vasodilatatie), wat de bloedcirculatie verhoogt en helpt bij het afvoeren van warmte.
Je hartslag kan toenemen omdat je hart harder werkt om de verhoogde bloedstroom te handhaven.

5. Afkoelingsfase:

Na een sessie in de sauna wordt aangeraden om af te koelen. Dit kan door middel van een koude douche, een dompelbad, of gewoon door buiten te zijn in de frisse lucht. Deze afkoelingsfase helpt om je lichaamstemperatuur te normaliseren en geeft een verkwikkend gevoel.

6. Herhaling en duur:

Veel mensen herhalen de cyclus van opwarmen en afkoelen meerdere keren tijdens een saunasessie. De duur van elk verblijf in de sauna varieert, maar is meestal tussen de 10 en 20 minuten per keer, afhankelijk van persoonlijke tolerantie en comfort.

Saunagebruik biedt verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder ontspanning, ontgifting van de huid, verlichting van spierpijn en verbetering van het cardiovasculaire systeem. Het is echter belangrijk om je eigen grenzen te kennen en voldoende te hydrateren voor en na de saunasessie.

Effecten op het lichaam

  • Zweten: De hoge temperaturen in de sauna zorgen ervoor dat het lichaam gaat zweten. Zweten helpt het lichaam om af te koelen en kan helpen bij het verwijderen van afvalstoffen.
  • Bloedsomloop: De hitte zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden (vasodilatatie), wat de bloedsomloop stimuleert en kan helpen bij het verlichten van spierspanning en pijn.
  • Ontspanning: De warmte en het zweten kunnen een ontspannend effect hebben op zowel het lichaam als de geest, wat stress kan verminderen.
  • Ademhaling: De warme lucht kan de luchtwegen openen en helpen bij het verlichten van congestie.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

  • Tijdslimiet: Het wordt aanbevolen om niet langer dan 15-20 minuten in een sauna te blijven per sessie om oververhitting en uitdroging te voorkomen. 
  • Hydratatie: Drink voldoende water voor en na een saunasessie om uitdroging te voorkomen.
  • Gezondheidsvoorwaarden: Mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zoals hartproblemen of hoge bloeddruk, moeten voor gebruik van de sauna overleggen met hun arts.

Samenvattend werkt een sauna door een ruimte te verwarmen met behulp van een kachel, waardoor de gebruiker gaat zweten en verschillende gezondheidsvoordelen kan ervaren. Er zijn verschillende soorten sauna's met verschillende niveaus van temperatuur en luchtvochtigheid, elk met hun unieke eigenschappen en effecten.

Straver Drunen 3b LR
148 A2977

Wanneer niet naar de sauna gaan? 

Bij welke gezondheidsklachten mag u geen gebruik maken van de sauna?

Er zijn ook gezondheidsklachten waar de sauna u niet bij helpt. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om van uw sauna gebruik te maken als u veel last heeft van spataderen. Het steeds verwijden en vernauwen van uw bloedvaten in de sauna heeft geen positief effect op spataderen. De sauna zorgt voor een verbeterde bloedsomloop en daardoor kan een vastzittend bloedpropje in een spatader zelfs losschieten. Let erop dat dit levensgevaarlijk kan zijn!
In het beginstadium van spataderen kunt u gerust nog de sauna in gaan. Bent u wat verder, dan is het verstandig om geen sauna meer te bezoeken.

Heeft u last van hartklachten, wees dan in elk geval voorzichtig met de sauna. Uw bloedsomloop wordt versterkt, wat ervoor zorgt dat uw hart meer werk moet doen. Dat kan gevaarlijk zijn. Voor sommige hartpatiënten is een saunagang juist wel gezond. Overleg het altijd met uw arts!

Bij koorts is het niet verstandig om uw sauna te gebruiken. Uw lichaam vecht al waardoor u zelf al een hogere lichaamstemperatuur heeft. Wacht tot uw koorts weer over is voordat u uw sauna gaat gebruiken.

Naar sauna tijdens zwangerschap?

Het algemene advies is om pas vanaf 16 weken een sauna te bezoeken. Dit omdat de temperaturen in een sauna flink oplopen en daardoor stijgt je lichaamstemperatuur. Voor de aanleg van de organen van de baby in het eerste trimester is dit niet goed. In het tweede trimester zijn alle organen aangelegd en kunt u wel heerlijke gaan genieten van een sauna.

Bent u gewend om regelmatig de sauna te bezoeken? Dan kunt u dit blijven doen nu u zwanger bent. Het ontspannen van het lichaam is namelijk goed voor u en uw baby. Maar er zijn meer voordelen zoals de stimulatie van de bloedsomloop. Ook kan het voorkomen dat je tijdens je zwangerschap meer vocht vasthoudt dan normaal. Door de hitte in de sauna transpireer je veel. Hierdoor ga je uiteindelijk minder vocht vasthouden.

Veelgestelde vragen sauna

Wat is het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine?

Een ‘gewone’ traditionele Finse sauna werkt met indirecte warmte-omzetting en de infrarood sauna werkt bijna volledig met directe verwarming van het lichaam. Bij de Finse sauna wordt door de circulatie van warme lucht uw lichaam verwarmd. Dit heet convectiewarmte. Bij de infraroodsauna is er een droge stralingswarmte. Er wordt maar 20% voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80% wordt rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet. De meeste energie wordt dus gebruikt voor het verwarmen van uw lichaam, en niet van de saunaruimte.

Moet je afkoelen na gebruik van de sauna?

Dat ligt aan het type sauna waar u gebruik van maakt. Na de Finse sauna is het goed om flink af te koelen. Dat kan door middel van een koude douche of dompelbad. Als u in de infraroodsauna heeft gezeten kunt u zich het beste met lauw water afspoelen. Echt afkoelen is dan niet nodig.

Wat voor soorten infraroodstraling zijn er?

We kunnen infraroodstraling onderscheiden tussen korte golf en lange golf straling. De kortgolvige infraroodstralers brengen warmte over via straling. Deze straling heeft een diepe inwerking en is daarom bij uitstek geschikt voor mensen die last hebben van spieren en gewrichten. Korte golf infraroodstralers zijn binnen enkele seconden op vol vermogen in tegenstelling tot lange golf infraroodstralers.

Wat is het verschil tussen korte en lange golf infraroodsauna’s?

Langgolvige infrarood sauna’s werkt op dezelfde manier als een ‘gewone’ sauna: uw lichaam wordt verwarmd doordat de lucht in de sauna eerst verwarmd wordt. Het werkt dus via het tussenmedium lucht. De korte golf infraroodsauna, zoals de Direct Heat® van VSB Wellness brengt warmte over door straling: directe verwarming. Deze straling heeft een diepe inwerking en daardoor is een infraroodsauna zeer geschikt voor mensen met klachten aan spieren of gewrichten.

Waar kunnen infraroodstralers toegepast worden?

In de banken en plafonds van sauna's, maar ook in een douche. Een infraroodsysteem voor douches noemen we een Sunshower, deze hebben wij ook in ons assortiment. Voor de toepassing naar uw wens, neem contact op en we helpen u graag verder.

Is een wateraansluiting nodig voor een sauna?

Nee, het opgieten van water gaat handmatig d.m.v. een emmer met lepel. Voor een gecombineerde soft-damp oven dient u het reservoir handmatig bij te vullen. Het is wel mogelijk een automatisch opgietsysteem te installeren. Dit wordt voornamelijk voor de professionele markt gebruikt.

Maatwerk sauna

Waarom een sauna van VSB Wellness?

VSB Wellness levert hoogwaardige kwalitatieve producten, specifiek maatwerk. Het kan echter zijn dat er soms interessante aanbiedingen van saunacabines zijn door vernieuwing van onze showroom of inruil. Neem contact op met onze VSB-adviseur om de mogelijkheden te bespreken.

VSB Wellness produceert infrarood voor iedere wens en ieder budget. Vertel ons uw voorwaarden en wij gaan er voor u mee aan de slag.Naast sauna's produceert VSB Wellness stoombaden, zwembaden en levert het whirlpools/spa baden voor buiten in de tuin. Van één cabine tot complete wellnessprojecten. Om het assortiment compleet te maken biedt VSB daarnaast een breed assortiment aan geuren en onderhoudsmiddelen voor sauna, infrarood, whirlpool, stoombad en zwembad.


Eigen productiehal

Onze design sauna’s worden in eigen huis vervaardigd. Hiermee biedt VSB Wellness u alle mogelijke oplossingen om een design sauna helemaal af te werken op uw specificaties. Van losstaande units tot complete projecten. Met origineel vakwerk en verstand van zaken maakt VSB Wellness uw wensen voor uw trendy sauna-interieur waar. Van ontwerp tot realisatie.


Een gezonde investering

De sauna is gezond voor uw lichaam en geest. Maar om de juiste effecten te behalen en optimaal te kunnen genieten van de sauna is het belangrijk de stappen in de saunagang precies te volgen. De temperatuur in de sauna wordt gecreëerd door de sauna-kachel. Er bestaan twee types sauna-kachel; elektrisch en hout gestookt. Er bestaan veel verschillen tussen kachels en een juist advies hierin is zeer belangrijk. Wat veel mensen niet weten is dat een combinatie tussen infrarood en sauna tevens mogelijk is. Zo heeft u de voordelen van infrarood en een sauna in één.


Totaalaanbod aan wellness

Naast design sauna's produceert VSB Wellness traditionele sauna's, infraroodcabines, stoombaden, zwembaden, en levert het whirlpools/spa baden voor buiten in de tuin. Ook bieden we materialen voor zelfbouw en complete zelfbouwpakketten aan. Om het assortiment compleet te maken biedt VSB daarnaast een breed assortiment aan geuren, oliën en onderhoudsmiddelen voor sauna, infrarood, whirlpool, stoombad en zwembad. VSB Wellness produceert sauna's voor iedere wens en ieder budget. Vertel ons uw voorwaarden en wij gaan er voor u mee aan de slag.