148 A0184 LR

Bouwkundig zwembadkies voor ultieme ontwerpvrijheid

VSB Wellness realiseert uw bouwkundige zwembad op maat

Met een bouwkundig zwembad bedoelen we een op maat gemaakt bad, dat volledig is ingebouwd in de grond. Ziet u uzelf al wegdommelen op een luchtbedje in uw eigen zwembad in de tuin? 

Of ziet u als eigenaar van een hotel- fitness-, of wellness organisatie een bouwkundig zwembad als dé manier om de ervaring van uw gasten te verrijken? Bij VSB Wellness zijn we in staat om een bouwkundig zwembad voor u volledig op maat te maken.

Zowel de vorm, afmetingen, het gebruikte materiaal en de afwerking van het bad kunnen we volledig afstemmen op uw wensen. Op die manier realiseren we een zwembad dat een echte verrijking zal zijn voor uw woning of organisatie.

Waarom kiezen voor een bouwkundig zwembad?

Een bouwkundig zwembad zal niet alleen een zeer positieve bijdrage leveren aan uw woongenot of het comfort van uw gasten. Lees hier alle voordelen van een bouwkundig zwembad:

Grote keuzevrijheid

Bepaal samen met onze ontwerpers de afmetingen, de vorm en het basismateriaal (beton in combinatie met wapeningsstaal, staal of polystyreen blokken) van het bad. Daarnaast kunt u ook de afwerking van de binnenkant van het bad zelf kiezen op basis van uw voorkeur. Tot de mogelijkheden voor de binnenkant van een bouwkundig zwembad bouwen behoren onder andere tegeltjes, folie, coating of RVS. Ook de randafwerking kunt u laten afhangen van uw persoonlijke smaak. Bent u gecharmeerd van natuursteen, hout of gaan we voor u met beton aan de slag? De mogelijkheden zijn eindeloos bij een bouwkundig zwembad aanleggen.

Esthetische meerwaarde

Doordat u een bouwkundig bad helemaal naar uw wens kunt laten vormgeven, kunt u de stijl perfect laten aansluiten bij het tuinontwerp en de stijl van uw woning. Kiest u bij een bouwkundig zwembad kopen een strakke vormgeving of gaat u voor een origineel design met mozaïektegeltjes? De mogelijkheden zijn eindeloos! 

Lange levensduur

Bouwkundige zwembaden kennen een lange levensduur. Het zijn op maat gemaakte, robuuste baden die op vakkundige wijze worden aangelegd. Ze kunnen jarenlang mee, mits ze goed worden onderhouden.

Comfort, plezier en ontspanning

Een zwembad kan zomaar eens dé plek worden waar u en uw familie of vrienden ontspanning vinden. Een kleine poolparty met fijn gezelschap, heerlijk in u eentje dobberen, of uw kinderen de mogelijkheid bieden om aan huis zwemles te krijgen; het is allemaal mogelijk op het moment dat u over uw eigen zwembad beschikt.

Privacy

Doordat het bad zich op privé terrein bevindt, is het 24/7 beschikbaar voor alleen u of uw gasten, en kunt u in volledige privacy gebruikmaken van het bad. Heeft u zin in een nachtelijke zwemsessie of wilt u graag zwemmen bij zonsopkomst? Uw bouwkundige zwembad ligt voor u klaar en u bent bij het gebruik hiervan nooit gebonden aan openingstijden.

Kraaivanger 16
148 A5141

Waar aan te denken bij de realisatie van een bouwkundig bad?

Locatie

Heeft u al in uw hoofd waar het bouwkundig zwembad geplaatst moet gaan worden? Bij het bepalen van de locatie voor een bouwkundig zwembad aanleggen kunt u onder andere rekening houden met de zon: bevindt de plek die u in gedachte heeft, zich gedurende de dag geruime tijd in het zonlicht? En biedt de plek de nodige privacy? Of is er in ieder geval ruimte om nog omheiningen of struiken te plaatsen zodat u of uw gasten zich op hun gemak en niet bekeken voelen? Als u kinderen heeft, kan het fijn zijn als u vanaf het huis zicht heeft op het bad. Verder is het goed om na te gaan of de bodem zich leent voor het plaatsen van het bad. Is de bodem stevig en niet te drassig? Tot slot is het comfortabel als het bad niet ver verwijderd is van het huis of een andere plek zoals een tuinhuisje, waar zich sanitair bevindt, die de mogelijkheid tot omkleden biedt, waar u eten en drinken kunt bewaren en waar u eventueel kunt loungen. Uiteraard behoort een bouwkundig zwembad binnenhuis ook tot de mogelijkheden. 

Ontwerp & type bad

De ruime ontwerpmogelijkheden die een bouwkundig bad biedt, zijn u misschien al duidelijk. Maar wist u ook dat u keuze heeft uit baden met verschillende systemen? Zo behoort een skimmerbad tot de opties. Bij dit type bad wordt water gefilterd via skimmers die zich in de zwembad wand bevinden. Een alternatief is een overloopbad, waarbij het water over de rand van het bad stroomt en vervolgens wordt opgevangen in een goot. Hierna wordt het water gefilterd en opnieuw toegevoegd aan het bad.
Twijfelt u over een bouwkundig zwembad of monoblock zwembad of een zwembad bouwkundig of polyester zwembad? Wij adviseren u graag over de voor- en nadelen van alle mogelijkheden qua zwembaden.

Bouwvergunning

Een bouwvergunning voor de aanleg van een zwembad is niet altijd nodig, maar check voor de zekerheid de regelgeving bij uw gemeente. Het team van VSB Wellness helpt u graag om dit uit te zoeken zodat u weet waar u aan toe bent met alles wat komt kijken bij een bouwkundig zwembad zelfbouw aan huis.

Periodiek onderhoud

Als u al aan het fantaseren bent over hoe u binnenkort aan uw eigen bouwkundige zwembad zal gaan liggen, wilt u misschien nog even niet denken aan het onderhoud. Toch is onderhoud een belangrijk punt als het gaat om het in gebruik (blijven) nemen van een zwembad. Zo dient het zwembad schoon te worden gehouden door deze te stofzuigen, en moet de waterkwaliteit worden getest. Verder zal de filterinstallatie regelmatig moeten worden gereinigd en moet het bad op tijd winter- en zomerklaar worden gemaakt. Indien gewenst, kan ons team het zwembadonderhoud voor u uit handen nemen, via de onderhoudscontracten die we bieden.

Uitbreiding bouwkundig zwembad

Of u nu al heeft besloten of een bouwkundig zwembad laten aanleggen iets voor u is of niet, het is goed om u te realiseren dat het niet alleen bij een zwembad hoeft te blijven. U kunt de ruimte om het bad heen verder verrijken met bijvoorbeeld een sauna, buitendouche, whirlpool, of een op maat gemaakt tuinhuisje met buitenkeuken. Ook de mogelijkheden rondom zwembad accessoires zijn enorm en bieden u de mogelijkheid een persoonlijke stempel op uw op maat gemaakte bouwkundig zwembad te drukken. Heeft u bijvoorbeeld al een idee voor welk soort zwembadtrap en type zwembadverlichting u wilt gaan? Ook zwembad accessoires als waterbedden, zwembad meubilair en andere uitbreidingen zoals een watervalletje in het bad, kunnen manieren zijn om uw zwembad compleet te maken.

Uiteraard vraagt u zich af waar u aan moet denken qua bouwkundig zwembad kosten. Zoals u ziet zijn de mogelijkheden eindeloos en hier is dan ook geen standaard antwoord op de vraag 'wat kost een bouwkundig zwembad'. Graag vernemen wij eerst uw wensen en ideeën zodat wij u hierop een antwoord kunnen geven. Maak hiervoor een vrijblijvend adviesgesprek in onze showroom aan, zodat wij alle opties en uw wensen kunnen doorspreken voor een bouwkundig zwembad laten bouwen.

Bouwkundig deel

Een zwembad aanleggen heeft een duidelijk proces. We kunnen het bouwen van een zwembad in de tuin op delen in een bouwkundig deel en een technisch deel. Eerst bespreken we hier waar het het bouwkundige gedeelte uit bestaat.

Zwembad uitgraven:

Aangezien de hoeveelheid zand gigantisch is die uit een zwembad komt, is het zeer verstandig om het zwembad uit te graven met een graafmachine. U kunt ervoor kiezen om dit zelf te regelen of wij regelen dit voor u. Aangezien wij met grote regelmaat gebruik maken van grondverzet-bedrijven maken wij het aantrekkelijk voor u dit aan ons uit te besteden.

Afvoeren van zand:

Het afvoeren van het zand na uitgraven wordt verzorgd door het grondverzet-bedrijf. Op deze manier ontzorgen we u in alles.

Bekisting plaatsen:

Ons gespecialiseerd personeel is verantwoordelijk voor het betimmeren van de bekisting van waaruit respectievelijk het bad wordt gemetseld of gestort met beton. Dit alles gebeurd aan de hand van gedetailleerde technische tekeningen. In dit proces wordt vanzelfsprekend rekening gehouden met de inbouwdelen en de leidingen.

Betonvloer storten/ Muren metselen:
Wanneer de bekisting getimmerd is wordt het bouwkundig bad gemetseld of wordt er een betonvloer gestort. Hierna kan het bad worden voorzien van folie of mozaïek. Alle wensen zijn hierin mogelijk. De folie die wij gebruiken is van ALKOR PLAN, welke bekend staat als de beste folie verkrijgbaar. Om de hoge kwaliteit te kunnen handhaven mag deze folie alleen door gediplomeerde folielassers verwerkt worden.

Inbouwdelen monteren:

Nu de bak staat worden de inbouwdelen gemonteerd bestaande uit de bodemput, skimmers, leidingen en inspuiters.

Skimmers
:
Skimmers worden in de wand van het bad geplaatst, halverwege het waterniveau. De skimmers zuigen het oppervlakte water en dus ook het oppervlaktevuil weg. Een skimmer is tevens de hoofdaanvoer van water dat naar de filterinstallatie gaat.

Bodemput
:
Een bodemput zuigt net als de skimmers water aan dat rechtstreeks naar de filterinstallatie gaat. De bodemput is bedoeld om het water goed te laten circuleren en het zwembad indien noodzakelijk eenvoudig leeg te pompen.

Inspuiter
:
Nadat het water via de bodemput en skimmers door de filterinstallatie gezuiverd is wordt het terug in het bad gespoten. Dit gebeurt door middel van enkele inspuiters welk recht tegenover de skimmers geplaatst worden. Doordat de skimmers en inspuiters tegenover elkaar geplaatst worden krijgt u in het bad een zuig- en een perskant wat een natuurlijke circulatie veroorzaakt.

Randstenen:

Granieten randstenen hebben een zeer natuurlijke uitstraling en zijn perfect te onderhouden. Deze randsteen is verkrijgbaar in grijs of antraciet (antraciet vertoont zeer kleine roestvlekjes). Het leggen en voegen is inbegrepen. Zoals eerder aangegeven is deze randsteen voorzien van een ‘overhangende neus’ waardoor u een perfecte overgang krijgt tussen folie en randsteen.

Verlichting
:
Een bodemput zuigt net als de skimmers water aan dat rechtstreeks naar de filterinstallatie gaat. De bodemput is bedoeld om het water goed te laten circuleren en het zwembad indien noodzakelijk eenvoudig leeg te pompen.

Jetstream:

Met een jetstream ofwel een tegenstroom apparaat is het mogelijk om in ieder zwembad oneindig te blijven zwemmen. Een zeer krachtige pomp ( 400 Volt / 4 kW) zorgt voor een waterverplaatsing van max. 60 m³/h welke via twee stralen het bad in wordt geblazen. Doordat deze jetstream is voorzien van twee stralen i.p.v. één is het mogelijk om rustiger en natuurlijker te zwemmen. De kracht van de straal is naar wens te regelen. Het is ook mogelijk de jetstream vanuit het zwembad in- of uit te schakelen.

Afdekking
:
Een zwembad isoleren en afdekken is net als bij een huis niet noodzakelijk, maar het is wel een kostenbesparing. Dit is vaak al een belangrijke reden om voor een afdekking te kiezen. Er zijn echter nog meer redenen om een afdekking voor uw zwembad aan te schaffen. Wat denkt u van het creëren van extra veiligheid voor mens en dier rondom uw zwembad? Ook het invallen van blad en vuil wordt tegengegaan doordat dit niet meer rechtstreeks in het water, maar op de afdekking zal vallen. Tevens worden de kosten van het desinfecteren van het zwembadwater beperkt.

Kostenbesparing:

Door uw zwembad niet af te dekken, verliest het zwembad niet alleen de warmte, maar ook chloor en/of andere desinfecteermiddelen zullen verdampen. Echter door het afdekken van uw zwembad blijft de warmte langer behouden en zullen de chemicaliën niet verdampen.

Ecodeck:

Een Ecodeck is een isolerende afdekking die bestaat uit een toplaag van een PE weefsel dat is voorzien van een PE coating. Deze afdekking is een voorheen erg veel gebruikte oplossing om uw zwembad na het zwemmen af te sluiten. Deze afdekking is mooi omgezoomd en voorzien van een versterkte rug, drijfbuis en trekkoord. Tevens leveren wij er een professionele oprolinrichting bij welke aan de achterzijde van uw zwembad geplaatst wordt en makkelijk te verplaatsen is.

Lamellenafdekking:

Een lamellenafdekking is de meest professionele afdekking denkbaar. Met een druk op de knop wordt uw bad automatisch geopend en gesloten. Voor binnenzwembaden maken we gebruik van standaard PVC lamellen. Deze behouden de warmte van het bad en voorkomen verdamping. Bij buitenzwembaden zijn er meer mogelijkheden. Zo kunt u er voor kiezen solar-lamellen op het zwembad te plaatsen. Solar betekend dat de afdekking een soortgelijke werking heeft als zonnecollectoren. De opgevangen warmte van de zon wordt aan het water doorgegeven. Er zijn verschillende manieren om een lamellendek te plaatsen. Op de afbeelding hierbeneden ziet u welke mogelijkheden en kleuren er zijn.

Automatische niveauregeling (Breaktankunit):

Een breaktank is een reservoir welke geplaatst wordt tussen de watermeter en het tappunt (mechanische/elektronische niveauregelaar). Indien er stoffen toegevoegd worden aan het water, zoals chloor, geldt er een verplichting om een breaktank te plaatsen tussen de aansluiting van de waterleidingmaatschappij en de binnen installatie. De breaktank dient als buffer/onderbreking, die voorkomt dat water terug kan lopen in het leidingnet. Het waterniveau van het bad wordt gemeten in de skimmer.

Zwembad advies

Ieder zwembad dat wij realiseren komt voort uit de wensen van de klant en de situatie waarin we het mogen plaatsen. Na uw bezoek in onze showroom komt er een werkvoorbereider bij u op locatie. Daar wordt de situatie bekeken om te zorgen dat we alle werkzaamheden zo efficiënt mogelijk uit kunnen voeren. Bent u benieuwd hoe wij bij u een zwembad kunnen bouwen? Neem dan contact met ons op.

Technisch deel

Het technische gedeelte van een buitenzwembad. Naast het bouwkundige gedeelte, is er ook een technisch deel van toepassing op de bouw van een zwembad in de tuin. Hier vertellen wij u w u waar het technische gedeelte uit bestaat.

Zwembadpomp;

De motor van een zwembadinstallatie is de filterpomp. Deze pomp zuigt het water uit het zwembad en perst dit water door verschillende componenten terug naar het zwembad.

Afhankelijk van uw situatie bepalen onze specialisten welke zwembadpomp de juiste is. Dit is voornamelijk afhankelijk van de grootte van het zwembad. De meeste zwembadpompen voeren wij uit met een Optidrive frequentieregelaar. Omdat de toeren van de pomp zo optimaal te sturen zijn wordt het energieverbruik tot een minimum beperkt. De pomp maakt minder geluid en filtert beter. Wanneer onze zwembadbouwers uw pomp uitvoeren met een frequentieregelaar is een energiebesparing van maar liefst 70% haalbaar.

Zwembad filter;

De filterpomp perst het water door het filter heen. Deze filters werden voorheen altijd gevuld met filterzand. Tegenwoordig vullen we de filters met Actief Filter Media (AFM). Dit zijn kleine, negatief geladen stukjes glas die speciaal ontwikkeld zijn om optimaal te filteren. Door de negatieve lading stoot het glas vuil in het water af, waardoor enkel het schone water terug naar het zwembad gaat.

Zeswegklep; 

Aan de pomp en het filter zit een zesweg-klep. Hiermee bepaald u in welke stand de installatie draait. U kunt bijvoorbeeld het bad afpompen, het filter uitsluiten of uw filter terugspoelen.

Meet- en regeltechniek;

PH en Chloor zijn waarden welke variëren en die u minimaal 1 tot 2 keer per week dient te meten en corrigeren. Dit meten en regelen kan automatisch geregeld worden. Hiervoor maken we gebruik van een geautomatiseerd meetsysteem wat we een chloor-pH regeling noemen. Het enige wat u dan in de gaten dient te houden is dat er vloeistof in de 2 jerrycans onder het apparaat zit.

Er kan ook gebruik gemaakt worden van een zoutelektrolyse-systeem. Dit zet zout om in natuurlijk chloor welke niet de hinderlijke eigenschappen heeft van normaal chloor. Sterker nog, het zout (4 gr. per liter) is zeer goed voor de huid. Informeer naar de mogelijkheden.

Verlichting;

We raden het altijd aan om uw zwembad uit voeren met verlichting. Buiten dat het veiliger is bij nachtelijk zwemmen is het een buitengewoon mooie tuindecoratie. Het wordt een waar plezier om `s avonds gasten te ontvangen rond uw zwembad.

UV-lamp:
Na het filter komt de UV-lamp, ook wel UV-sterilisator genoemd. Dit is een rvs koker voorzien van een UV-lamp. Deze lamp neutraliseert bacteriën, virussen en andere primitieve organismen en gaat alg-aanslag in het water tegen. Doordat de UV-sterilisator enkel bij een draaiende installatie werkt heeft u nog maar minimum aan chloor nodig. Dit percentage ligt ongeveer 80% lager waardoor u het chloor niet meer ruikt en het geen bijwerkingen op de ogen meer heeft.

Verwarming;

Er zijn verschillende mogelijkheden om het zwembadwater te verwarmen.

* Zonnecollectoren

Zonnecollectoren die op uw dak geplaatst worden vangen de warmte van de zon op en geven deze door aan uw zwembadwater. Indien de buitentemperatuur daalt, moeten deze zonnecollectoren uitgeschakeld worden om afkoeling van het water tegen te gaan. Tevens mogen de collectoren niet meer verwarmen op het moment dat het water zijn maximale temperatuur bereikt heeft. Dit in- of uitschakelen regelt het systeem automatisch d.m.v. een solar-regeling. Deze regeling is voorzien van twee temperatuursensoren welke de temperatuur op het dak en van het water meet. Aan de hand van deze gegevens bepaald het systeem of het in- of uitgeschakeld moet zijn.

Een andere manier om het zwembad te verwarmen is met een warmteblok. Dit systeem bestaat uit een warmtewisselaar, een thermostaat en een schakelkast.

* Warmteblok

Een warmteblok bestaat uit een warmtewisselaar compleet met thermostaat en schakelkast. De warmte-wisselaar plaatsen wij bij de filterinstallatie en dient op een aparte CV-groep aangesloten te worden. Dit warmteblok is voorzien van een thermostaat welke ervoor zorgt dat uw water altijd op de gewenste temperatuur blijft. Het aansluiten van het zwembadgedeelte is voor rekening van VSB. Het aansluiten van het Cv-gedeelte op uw huidige Cv-ketel zit niet inbegrepen en moet gebeuren door een erkende installatiemonteur.

* Warmtepomp

De werking van een warmtepomp is gebaseerd op het koelprincipe dat van toepassing is in elke koelinstallatie. Bij een koelinstallatie is het hoofddoel om te koelen, bij een warmtepomp het verwarmen van het zwembad. Wij plaatsen aan de buitenzijde van de ruimte waar de filterinstallatie zich bevindt een warmtepomp.

* Solar lamellen

Indien u kiest voor een lamellendek is het mogelijk om deze in een solar-uitvoering te nemen. Solar betekend dat de afdekking een soortgelijke werking heeft als zonnecollectoren. De opgevangen warmte van de zon wordt aan het water doorgegeven. Een lamellenafdekking wordt op een van de onderstaande manieren in of op uw bad geplaatst. Hieronder ziet u alle huidige mogelijkheden qua materialen, kleuren en uitvoeringen.

Overkapping

Zwembadoverkappingen zijn er in alle vormen en maten. Een zwembadoverkapping zorgt ervoor dat u ook in minder weer heerlijk kan blijven zwemmen. Tevens bespaart het energie & chemicaliën. Wanneer een overkapping gecombineerd wordt met een lamellendek wordt de verdamping van chemicaliën geminimaliseerd.


EINDELOOS BLIJVEN ZWEMMEN?

Jetstream

Met een jetstream ofwel een tegenstroom apparaat is het mogelijk om in ieder zwembad oneindig te blijven zwemmen. Een zeer krachtige pomp ( 400 Volt / 4 kW) zorgt voor een waterverplaatsing van max. 60 m³/h welke via twee stralen het bad in wordt geblazen. Doordat deze jetstream is voorzien van twee stralen i.p.v. één is het mogelijk om rustiger en natuurlijker te zwemmen. De kracht van de straal is naar wens te regelen. Tevens is het mogelijk om de jetstream vanuit het zwembad in- of uit te schakelen.

Benieuwd naar onze mogelijkheden?

Vul uw gegevens in en wij bellen u z.s.m. terug.