Een vraag? bel of mail ons! 013 504 7000
10 december 2018

Ik ben zwanger, mag ik dan naar de sauna?


Als u zwanger bent kan een sauna een ware helper zijn voor het verzachten van rugklachten en zorgen voor ontspanning. Maar is dit wel verantwoordelijk? En waar moet u op letten bij het gebruik van een sauna als u zwanger bent? Wij geven u graag meer informatie over saunagebruik tijdens uw zwangerschap. Als u enige twijfel heeft of u gebruik kan maken van een sauna tijdens de zwangerschap, raadpleeg dan altijd even uw verloskundige.

Gebruik sauna en zwangerschap

Heeft u nog nooit gebruik gemaakt van een sauna? Dan is het beter om te wachten met het gebruik van een sauna tot na een zwangerschap. Het is namelijk altijd wennen wanneer u voor het eerst gebruik maakt van een sauna en wanneer u zwanger is het een geheel andere ervaring. Als u al regelmatig gebruik maakt van een sauna dan kunt u verantwoordelijk genieten van een sauna. Hierbij moet u wel op de volgende punten letten.

Ik ben zwanger, wanneer mag ik de sauna gebruiken?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat tijdens de eerste 14 weken van een zwangerschap het beter is om de sauna te vermijden. Dit om de kans op gezondheidsprobleem bij uw baby te voorkomen. De laatste 4 tot 6 weken wordt het ook afgeraden om gebruik te maken van een sauna. Buiten deze weken om kunt u verantwoordelijk genieten van een sauna. Er zijn tot de dag van vandaag nog geen gevallen van gezondheidsproblemen gevonden bij een baby die veroorzaakt zouden kunnen zijn door een sauna. Echter is het fijn en zeer begrijpelijk om het zekere voor het onzekere te nemen. De gezondheid van uw baby gaat ten slotte voor.

Temperatuur en lengte van saunasessie

Om een te hoge lichaamstemperatuur te vermijden kunt u het beste de aanbevolen temperatuur van 60 tot 80 graden celsius aanhouden. Zo kunt u van een heerlijke saunasessie genieten zonder oververhit te raken. Als u normaal gesproken ongeveer een kwartier in de sauna zit, kunt u tijdens de zwangerschap dit beter inkorten naar maximaal 10 minuten. Vrouwen uit Finland, waar velen tijdens hun zwangerschap gebruik maken van een sauna, gebruiken de sauna bijvoorbeeld maar 6 tot 8 minuten voor een aangename tijd om te ontspannen.

Let op wat uw lichaam zegt

Naar uw eigen lichaam, en de signalen die uw lichaam afgeeft, luisteren is zeer belangrijk. U kunt natuurlijk zelf het beste bepalen wanneer er sprake is van ongemak. Vooral met betrekking tot oververhitting is het belangrijk om naar uw lichaam te luisteren, bij twijfel kunt u het beste niet te lang in de sauna blijven. Bij het gebruik van een sauna gaat uw hartslag omhoog, en daarmee ook de hartslag van uw aankomende baby. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Dit valt te vergelijken met de inspanning die men heeft bij het sporten en is dus niet schadelijk voor u of uw baby.

Langzaam en rustig afkoelen

Eén van de gebruikelijke rituelen bij een saunasessie is het plots afkoelen na saunagebruik door middel van koud water. Echter is het bij een zwangerschap aan te raden om uzelf langzaam af te koelen zodat uw lichaam geen plotse schrikreactie krijgt. In plaats van gebruik te maken van koud water kunt u even onder een lauwe douche gaan staan totdat u zich afgekoeld voelt. 

De voordelen van een sauna bezoeken tijdens de zwangerschap

Er zijn dus veel punten waar u op moet letten bij het gebruik van een sauna tijdens een zwangerschap. Al klinken sommige punten misschien heftig, er hangen zeker voordelen aan het gebruik van een sauna met een zwangerschap. Bij een zwangerschap wordt er veel vocht vastgehouden door het lichaam en een sauna kan u helpen met het verliezen van een deel van dat vocht. Ook voor het zorgen van een fijne ontspanning van uw rug en spieren werkt een sauna perfect. Een saunasessie heeft ook een stressverlichtend effect wat bij een zwangerschap een erg aangename ervaring kan zijn. Wilt u graag meer weten over waarom een sauna goed voor u is? Bekijk dan ons artikel over of de sauna goed voor u is

Wanneer u twijfels heeft over het gebruik van een sauna tijdens een zwangerschap is het altijd verstandig om contact te zoeken met uw verloskundige.

Wilt u meer weten over sauna en gezondheid? Lees dan dit artikel over de gezondheidsvoordelen van een sauna of lees een van onze andere blogs met tips over sauna gebruik:

Terug

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven