VSB Wellness Rockanje 20220922 245 1920px breed zonder logo
3 juli 2023 SPA

Hoe een jacuzzi onderhouden?

Wilt u meer weten over dit onderwerp neem dan contact met ons op.

Het aanschaffen van een jacuzzi (spa/whirlpool/bubbelbad) is een investering waar u veel plezier van zult hebben. Om zo lang mogelijk van deze aankoop te genieten is het nodig om uw jacuzzi goed te onderhouden. In dit blog geven wij u handige tips en tricks waardoor u optimaal kunt genieten van uw jacuzzi.

Een spa op de juiste plek plaatsen


Om ervoor te zorgen dat u lang van uw jaccuzi kunt genieten, zijn er een aantal zaken waar u, nog voor u de jacuzzi plaatst, rekening mee dient te houden. Zo kan een jacuzzi op de perfecte plek plaatsen, ontzettend veel schelen in onderhoud. Zet een jacuzzi nooit in de volle zon, maar probeer een plek te kiezen met wat schaduw. Houd er wel rekening mee dat de kosten van een whirlpoolbad hoger zijn wanneer de spa constant in de schaduw staat.

Heeft u een goede plek gevonden? Dan is het tijd om de ondergrond waterpas te maken en eventueel te verharden. De ondergrond dient stevig genoeg te zijn voor de jacuzzi zodat deze niet kan verzakken. Houd er ook rekening mee dat er een stroompunt in de buurt moet zijn om de spa te laten draaien. De perfecte plek voor een jacuzzi (buiten) is dus een harde en egale ondergrond waar zon en schaduw elkaar afwisselen.

jacuzzi onderhouden


Jacuzzi onderhoud aan de hand van de waterkwaliteit


Goed onderhoud vereist verder dat het bad gevuld is met schoon, helder en veilig water. Een slechte waterkwaliteit kan ervoor zorgen dat onderdelen van de jacuzzi beschadigd raken. Maar wat is nu een goede waterkwaliteit? Wij leggen u stap voor stap uit hoe u het water onderhoudt en wat de ideale waardes hiervan zijn.

1. Controleer de pH-waarde van het water


De pH-waarde van het water duidt de zuurgraad van de jacuzzi aan. De zuurgraad hoort ergens tussen de 6,8 en 7,8 te zitten, waarbij de perfecte pH-waarde 7,2 is. Om de zuurgraad te meten in uw jacuzzi kunt u test strips aanschaffen. Wijkt dit af van de ideale waarde? Dan kunt u uw jacuzzi gemakkelijk op niveau brengen door pH + of pH – tabletten toe te voegen.

2. Het chloorgehalte op peil brengen en houden


Nadat u een goede pH-waarde hebt bereikt, is het tijd om het chloorgehalte op niveau te brengen. Dit doet u door chloorshock toe te voegen. Neem hierbij 10 ml chloorshock voor iedere 1000 liter als uitgangspunt.

Vervolgens kunt u het chloorgehalte van de jacuzzi regelen aan de hand van chloortabletten. Het perfecte chloorgehalte zit tussen de 1,5 en 2 ppm, maar mag variëren tussen de 1 en 2,5 ppm.

Om de waterkwaliteit te behouden, kan er minimaal één keer, zo niet twee keer per week getest worden. Daarnaast is het goed om te weten dat het chloor alleen zijn werk doet wanneer de pH-waarde van het water goed is. Controleer altijd eerst de zuurgraad om vervolgens naar het chloorgehalte te kijken. Het is zeker de moeite waard om dit goed te monitoren, aangezien een goede waterkwaliteit tot minder overig jacuzzi onderhoud zal resulteren.

De filters schoonmaken


Ook de filters die in de jacuzzi zitten hebben af en toe een onderhoudsbeurt nodig. Maak de filter van je jacuzzi één keer in de week schoon met bijvoorbeeld Filter clean. Dit verwijdert het grootste deel van de oliën en vetten die erin verstopt raken. Na ongeveer één jaar is de filter toe aan vervanging doordat het vuil niet meer van de filter te verwijderen is.

jacuzzi onderhoud


Het water verversen en de kuip van jacuzzi schoonmaken


Ook al houdt u de waterkwaliteit en de filter nog zo goed bij, u ontkomt er niet aan om met regelmaat het water te verversen. Het water kan na verloop van tijd namelijk muffig worden, ongeacht hoe vaak u uw jacuzzi gebruikt. Het beste is om het water ieder seizoen te verschonen. Dit komt dus neer op zo’n 3 a 4 keer per jaar. Bij het water verversen haalt u al het water uit de jacuzzi wat ervoor zorgt dat de kuip leeg is. Hierdoor is het slim om dan ook meteen de kuip zelf schoon te maken. Zorg eerst dat u het grove vuil eruit haalt door een tuinslang te gebruiken. Daarna komt het zorgvuldige werk. Maak de jacuzzi schoon met een zachte doek of spons en eventueel een mild schoonmaakmiddel. Maak de kuip nooit schoon met bijtend of schurend schoonmaakmiddel. Dit beschadigt de binnenkant.

Conclusie onderhoud jacuzzi

Het jacuzzi onderhoud lijkt misschien een helse klus, maar wanneer u deze basistips met regelmaat toepast, valt het enorm mee. Daarnaast maximaliseert u de levensduur van de jacuzzi aanzienlijk door goed onderhoud. Mocht u na deze tips toch nog vragen hebben over het onderhouden van een jacuzzi, of graag advies wil ontvangen, dan kunt u altijd contact opnemen met VSB Wellness.

Bent u op zoek naar een partij die de jacuzzi bij u thuis kan realiseren, of spreekt het beschikken over een Finse sauna, infrarood sauna, binnenzwembad, zwembad in de tuin of een ander op maat gemaakte wellnessfaciliteit u aan? Bekijk dan de mogelijkheden op deze website, of neem direct contact op met onze experts.