VSB Wellness Rockanje 20220922 304 1920px breed zonder logo

Zwembadinstallatie

Techniek zwembadinstallatie

Heeft u een zwembad laten bouwen en wilt u alles weten over de technische zwembadinstallatie, lees dan verder. Er zijn veel verschillende manieren waarop de installatie van een buitenbad of binnenzwembad opgebouwd kan worden. Hiervoor bouwen wij een complete technische ruimte zwembad. Wij ontzorgen u volledig met een technische ruimte zwembad maken. Ook adviseren wij u hoe groot technische ruimte zwembad moet zijn. Bij een zwembad installeren komt veel kijken, maar onze adviseurs en zwembadmonteurs kunnen adviseren en al uw vragen beantwoorden. 

Om u meer inzicht te geven in wat er allemaal nodig en mogelijk is, geven we u graag meer informatie over de zwembad installatie. De volgende punten van de technische installatie zwembad gaan we behandelen:

Waaruit bestaat een zwembadinstallatie?

  • De filtratie van het water
  • De verwarming van het water
  • Waterbehandeling
  • Luchtbehandeling
  • ‘Chloorvrij’ zwemmen

Waaruit bestaat een zwembadinstallatie?

De zwembad installatie 

In de technische ruimte van het zwembad komen 4 leidingen de grond uit:

- 1 leiding is van de bodemput onderin het zwembad
- 1 van de skimmers op de rand van het zwembad
- 1 van de inspuiters die het schone water weer terug het bad in spuiten
- 1 buis die op het riool aangesloten is

Het water in uw zwembad moet circuleren om de chemicaliën hun werk te laten doen en te zorgen voor helder zwemwater. De zwembadpomp zorgt er voor dat het water circuleert. Er zijn veel verschillende zwembadpompen met uiteenlopende vermogens. Afhankelijk van de grootte van het zwembad en de situatie rond het zwembad weten onze adviseurs exact welke pomp de juiste is voor u. In pomp zit een mandje dat een deel van het vuil opvangt.

Naast de pomp staat het filter. De pomp perst het water door de inhoud van het filter heen. Deze werd vroeger altijd gevuld met filterzand. Tegenwoordig vullen we filters met glas. Aan de pomp en het filter zit een zesweg-klep. Hiermee bepaald u in welke stand de installatie draait. U kunt bijvoorbeeld het bad afpompen, het filter uitsluiten of uw filter terugspoelen.

Na het filter komt de UV-lamp, ook wel UV-sterilisator genoemd. Dit is een RVS koker voorzien van een UV-lamp. Deze lamp neutraliseert bacteriën, virussen en andere primitieve organismen en gaat alg-aanslag in het water tegen. Doordat de UV-sterilisator enkel bij een draaiende installatie werkt heeft u nog maar minimum aan chloor nodig. Dit percentage ligt ongeveer 80% lager waardoor u het chloor niet meer ruikt en het geen bijwerkingen op de ogen meer heeft. Het geheel wordt aangestuurd door een zwembadbesturing (ook wel PoolCop). Hierin stellen we de filtertijden en dergelijke in zodat u er zelf geen omkijken naar heeft.

Gekoppeld aan de zwembadbesturing plaatsen wij vaak een frequentieregelaar. Hiermee kunt u eenvoudig het vermogen van de pomp regelen. Dit gebruikt u bijvoorbeeld wanneer u het bad gaat stofzuigen om de maximale zuigkracht te behalen. Daarnaast wordt het energieverbruik tot een minimum beperkt, minder geluid geproduceerd en door de lagere filtratiesnelheid een betere filtratie verkregen. Met de Optidrive frequentieregelingen wordt door het terugbrengen van het geleverd aantal Hz al snel een energiebesparing gerealiseerd van 50%. Om echter de meest optimale besparingen te behalen dient de pomp ingeleerd te worden. Een energiebesparing van maar liefst 70% wordt dan haalbaar.

Er dienen natuurlijk ook chemicaliën aan het water toegevoegd te worden. Hiervoor plaatsen wij vaak een chloor-pH regeling. Deze meet middels 2 sensoren de waardes van het zwembadwater. De regeling is aangesloten op 1 kan chloor en 1 kan zwavelzuur. Doordat de waardes continu gemeten worden, voegt de chloor-pH regeling exact de juiste hoeveelheid chloor en zwavelzuur toe om de ideale waardes te behalen. Hiermee bespaard u veel geld aan chemicaliën en daarnaast een hoop gedoe met het behalen en behouden van de juiste waardes.

Wij zorgen ervoor dat de zwembad installatie compleet wordt afgeleverd en geïnstalleerd, zodat u geen omkijken heeft naar alle techniek, de zwembad aansluitingen en het schema zwembadinstallatie. Onze monteurs werken met een aansluitschema zwembad installatie en alles wordt netjes geïnstalleerd in de kast zwembadinstallatie.

Alles komt in een overzichtelijk schema technische ruimte zwembad, zodat u ook weet wat waarvoor dient en waar zit aangesloten.

VSB Wellness Rockanje 20220922 305 1920px breed zonder logo
VSB Wellness Rockanje 20220922 303 1920px breed zonder logo
VSB Wellness Rockanje 20220922 304 1920px breed zonder logo
Knops Tuindesign Vermeer Architecten Villatuin 06
Lakeside villa 1
Smulders Tilburg 3 B
Kraaivanger 14
Knops Tuindesign Vermeer Architecten Villatuin 09
Boumans v2 33 Erik
VSB Wellness Rockanje 20220922 178 1920px breed zonder logo
/ 10

De filtratie van het water

Een belangrijk onderdeel van de technische installatie zwembad is de filtratie van het water. Het eerder genoemde glas in het filter noemen we AFM (Active Filter Media). AFM® is het meest geavanceerde filtermedium dat zich onderscheidt door de negatieve elektrische lading (-70mV) die aan de glaskorrels wordt toegevoegd. 

AFM® is daardoor een zogenaamd “elektromechanisch” filtermedium. Doordat het water door het filtermateriaal moet, blijven de vuildeeltjes die in het water zitten in het filter achter. De vuildeeltjes worden aangetrokken door de negatieve lading van het filtermateriaal. Hierdoor vindt er geen verkleving van het filtermedium plaats en daardoor ook geen kanaalvorming. Een AFM® filter vangt tot 40x zo veel vuil op en laat dit vuil eenvoudig weer los tijdens het terugspoelen. AFM® is het enige filterglas medium met een drinkwatercertificering en voldoet aan de norm UNE-EN 12904.

AFM® wordt overal ter wereld gebruikt in zwembaden, maar ook voor drinkwater, afvalwater, aquaria, viskwekerijen en alle andere industrieën. Op de filterinstallatie wordt een schakelkast geplaatst waar tevens een tijdschakelaar op zit, hierdoor begint uw filterinstallatie op de gewenste tijden te filteren zonder dat u er omkijken naar heeft. Het filtersysteem sluiten wij op de riolering aan zodat u door middel van een aantal eenvoudige handelingen uw filter kunt reinigen of eventueel het zwembad leeg kunt pompen. AFM kan veelal worden toegepast op bestaande zandfilters.

De filterinstallatie haalt het vuil uit het water. Doordat dit vuil in het filter achter blijft dient het filter 1 keer per week schoongemaakt te worden. Voor het schoonmaken van de filter dient u enkele handelingen te verrichten, echter deze mogen niet vergeten worden. Wij kunnen een automatische terugspoelinstallatie plaatsen welke op geprogrammeerde tijden het filter zal reinigen zonder dat u er omkijken naar heeft. Deze installatie wordt aangedreven door een compressor. Het vuil zal rechtstreeks op het riool afgespoeld worden.

De verwarming van het water

Er zijn verschillende mogelijkheden om het zwembadwater te verwarmen. Afhankelijk van uw situatie kunnen wij u een passend advies geven.

Zonnecollectoren


Zonnecollectoren die op uw dak geplaatst worden vangen de warmte van de zon op en geven deze door aan uw zwembadwater. Indien de buitentemperatuur daalt, moeten deze zonnecollectoren uitgeschakeld worden om afkoeling van het water tegen te gaan. Tevens mogen de collectoren niet meer verwarmen op het moment dat het water zijn maximale temperatuur bereikt heeft. Dit in- of uitschakelen regelt het systeem automatisch d.m.v. een solar-regeling. Deze regeling is voorzien van twee temperatuursensoren welke de temperatuur op het dak en van het water meet. Aan de hand van deze gegevens bepaald het systeem of het in- of uitgeschakeld moet zijn.

Warmteblok


Een warmteblok bestaat uit een warmtewisselaar compleet met thermostaat en schakelkast. De warmtewisselaar plaatsen wij bij de filterinstallatie en dient op een aparte Cv-groep aangesloten te worden. Dit warmteblok is voorzien van een thermostaat welke ervoor zorgt dat uw water altijd op de gewenste temperatuur blijft. Het aansluiten van het zwembadgedeelte is voor rekening van VSB. Het aansluiten van het Cv-gedeelte op uw huidige Cv-ketel zit niet inbegrepen en moet gebeuren door een erkende installatiemonteur.

Warmtepomp


Een energiezuinige manier om uw zwembad te verwarmen. De werking van een warmtepomp is gebaseerd op het koelprincipe dat van toepassing is in elke koelinstallatie. Bij een koelinstallatie is het hoofddoel om te koelen, bij een warmtepomp het verwarmen van het zwembad. Wij plaatsen aan de buitenzijde van de ruimte waar de filterinstallatie zich bevindt een warmtepomp.

Waterbehandeling

PH en chloor zijn waarden welke variëren en die u minimaal 1 tot 2 keer per week dient te meten en corrigeren. Dit meten en regelen kan automatisch geregeld worden. Eenmaal ingesteld blijft dit systeem tijdens het filteren continu het water meten en zal dit zo nodig automatisch corrigeren. 

U krijgt hierdoor zeer stabiel water omdat er steeds maar minimaal gecorrigeerd hoeft te worden. In combinatie met een automatische terugspoelsysteem heeft u geen omkijken meer naar het zwembadwater. Het chloor en het pH correctiemiddel zitten beide in een aparte jerrycan welke u dient te vervangen indien deze leeg zijn. Deze jerrycans worden in gescheiden lekbakken geplaatst.

Zoutelektrolyse

Zoutelektrolyse zet zout om in natuurlijk chloor welke niet de hinderlijke eigenschappen heeft van normaal chloor. Sterker nog, het zout ( 4 gr. per liter ) is zeer goed voor de huid. Dit apparaat is voorzien van elektroden. D.m.v. de shock die het water krijgt wordt het water omgezet in vrij chloor. Daarna krijgt het weer een shock en wordt het omgezet in zout. Er zit een veiligheid in betreft een tekort aan zout of water. Wij plaatsen dit apparaat bij uw installatie en voorzien het zwembad van zout voor het opstarten hiervan. Uw elektricien dient het zwembad wel te aarden. Met het zwembad aarden voorkomt u corrosie aan metalen delen en apparaten in het zwembad. Vragen over aarding zwembad kunt u aan onze monteurs of aan uw elektricien vragen. 

Luchtbehandeling binnenbad

Het belangrijkste en direct ook het moeilijkste aspect van een binnenzwembad is de luchtbehandeling. Een juiste luchtbehandeling voorkomt vochtproblemen en creëert een aangenaam klimaat. Door het temperatuurverschil tussen het zwembadwater en de omgevingslucht kan de relatieve vochtigheid oplopen tot 95% en meer. Voor de aanleg van een binnenbad is een deskundig advies noodzakelijk. Neem voor specifieke vragen omtrent luchtbehandeling en de aanleg van een binnenzwembad contact op met onze zwembadadviseurs.

‘Chloorvrij’ zwemmen

Het kan zijn dat u , bijvoorbeeld om gezondheidsredenen, een zwembad zonder chloor wenst. Dan is het DAISY systeem geschikt voor u.

DAISY (Dryden Aqua Integrated System)


DAISY is een totaalconcept waarbij 3 verschillende componenten in 1 waterbehandelingssysteem zijn gecombineerd. Er wordt gebruik gemaakt van filteren met AFM, Coaguleren en vlokken met APF en Oxideren met ACO.

DAISY filtert bijna alles uit het water. Het zorgt ervoor dat het chloorverbruik tot wel 80% afneemt.

Coaguleren en vlokken met APF en ZPM


95% van de stoffen die we uit het water willen halen bij een zwembad zijn opgeloste stoffen. Deze Schadelijke stoffen willen we uit het water halen, maar dat gaat niet enkel met mechanische filtratie, zelfs niet met ultrafiltratie. Daarom is coaguleren zo belangrijk. Coaguleren is het “uit de vloeistof trekken” van opgeloste stoffen. Door deze micro-kleine deeltjes vervolgens te vlokken naar grotere deeltjes kunnen ze uitgefilterd worden in het AFM® filter. Coaguleren is een kort proces dat slechts een paar tienden van een seconde duurt. Het vlokkings-proces duurt langer. Door het coagulatie- en vlokmiddel APF (All Poly Floc) te injecteren in een statische mixer (ZPM) gebeurt dit proces heel efficiënt waardoor het rendement in het AFM® filter optimaal is. APF is een Multi-spectrum coagulatie- en vlokmiddel en dient in zeer kleine hoeveelheden continue te worden gedoseerd. APF heeft een positieve lading waardoor het in staat is om de negatief geladen vuildeeltjes “te vangen”. Deze positief geladen en gevlokte vuildeeltjes worden door de negatief geladen AFM® korrel aangetrokken. APF bevat ook NoPhos waarmee alle fosfaten uit het water worden gehaald waardoor bacteriën geen voedingsstoffen meer hebben en verdwijnen.

Oxideren en vlokken met ACO (Active Catalytic Optimizer) en ZPM


ACO (Active Catalytic Optimizer) is een negatief geladen vlokmiddel dat de nog overgebleven positief geladen deeltjes coaguleert en vlokt. Hierdoor werkt het perfect samen met APF. Maar ACO is ook een zonbeschermer. 70% van de chloorconsumptie in een buitenbad komt door de zon (dit heet fotolyse). ACO maakt de golflengte van UV stralen langer waardoor het niet meer chloor consumeert. Sterker nog, de zon wordt gebruikt om vrije radicalen (OH radicalen) te vormen welke een sterke oxiderende werking hebben, maar zonder dat er desinfectie-bijproducten ontstaan. De vrije radicalen verwijderen organische vuildeeltjes en ammonium en ureum uit het water.

Heeft u nog vragen aan onze adviseurs of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor een maatwerk zwembad bij uw thuis? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. 

image-background