VSB Wellness 20201215 0424 HDR 2
6 oktober 2023 SAUNA

Wat is de ideale sauna temperatuur?

Wilt u meer weten over dit onderwerp neem dan contact met ons op.

WAT IS DE IDEALE SAUNA TEMPERATUUR?

Vraagt u zich af wat nu de ideale sauna temperatuur is, en hoe deze verschilt per type sauna? In dit blog vertellen we u hier meer over!

Na een lange dag werken is het heerlijk om thuis te komen en uw sauna aan te zetten. Even helemaal tot rust komen. Door de ontspannende hitte verdwijnt de drukke dag langzaam uit uw hoofd en beginnen uw spieren te ontspannen. Maar wat is nu de ideale sauna temperatuur en vanaf welke temperatuur is een sauna effectief?

Temperatuur Finse sauna


Het is goed om te weten dat de ideale temperatuur afhankelijk is van het type sauna dat u heeft. Zo is de ideale temperatuur voor een Finse sauna hoger dan de temperatuur voor de infrarood sauna of een stoombad met veel hogere luchtvochtigheid. Dit heeft alles te maken met de luchtvochtigheid binnen in de cabine. Bij een Finse sauna is de luchtvochtigheid laag waardoor een hogere temperatuur beter te verdragen is. Gemiddeld ligt de temperatuur bij dit type sauna rond de 90 graden Celsius. De luchtvochtigheid hierbij is circa 15% en dat maakt dat een Finse sauna ook wel een droge sauna wordt genoemd.

Sauna temperatuur aanpassen aan eigen ervaring


Een temperatuur van 90 graden Celsius is een gemiddelde voor Finse sauna's. Wanneer u dit te heet vindt kunt u de temperatuur lager instellen zonder dat dit problemen geeft. Zo vinden sommige saunagebruikers het fijner wanneer de sauna op 70 graden Celsius staat en genieten anderen van een temperatuur van 100 graden Celsius.

Bent u nieuw met het gebruik van een Finse sauna, dan wordt een begin temperatuur van 70 graden Celsius geadviseerd. Bouw de temperatuur langzaam op, zodat uw lichaam geleidelijk kan wennen aan de hoge temperaturen. Experimenteer vervolgens met de temperatuur, om zo naar eigen ervaring de ideale sauna temperatuur te achterhalen.

Infrarood sauna


Naast de traditionele Finse sauna, zijn er ook infrarood sauna’s. Deze sauna’s bevatten zowel infraroodstralers (zoals we die kennen van een infraroodcabine) als een saunakachel die de lucht van de sauna kan verwarmen. De infraroodstralers van een infrarood sauna zijn gunstig voor uw spieren en gewrichten omdat de warmtestraling van de lampen tot diep in uw spieren doordringt. De temperatuur bij een infrarood cabine ligt meestal tussen de 40 en 65 graden Celsius. Beduidend lager dan bij de Finse sauna dus. Ook bij een infrarood sauna geldt dat de ideale sauna temperatuur afhankelijk is van uw persoonlijke voorkeur.

Hoe warm sauna instellen?


Het antwoord op de vraag wat de ideale sauna temperatuur is, is dus eigenlijk dat dit afhankelijk is van uw individuele voorkeur. Verfijn de sauna temperatuur naar wens om optimaal te ontspannen en helemaal tot rust te kunnen komen. Houd hierbij echter wel rekening met het type sauna en de luchtvochtigheid! Raadpleeg eventueel een expert wanneer u twijfelt of de temperatuur die u in gedachte heeft, niet te hoog of te laag is voor het type sauna waarover u beschikt. Heeft u vragen over welke temperatuur u het beste kunt handhaven bij de sauna’s die we voor u hebben geplaatst of die we voor u kunnen plaatsen? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we mee kunnen denken.