Een vraag? bel of mail ons! 013 504 7000
12 maart 2019

Sauna bezoeken na het sporten, wel of niet goed?


U heeft een vrij dag en besluit om goed voor uw lichaam te zorgen. Uitstekende keuze! Na een tijdje gesport te hebben komt u bezweet thuis en besluit om uw sauna in te duiken. Wat voor effect heeft dit op uw lichaam en is dit een verstandige keuze? Kort samengevat is het antwoord op deze vraag: ja. Wilt u graag meer weten wat de effecten zijn van het bezoeken van een sauna na het sporten? Lees dan snel verder!

Waarop letten bij gebruik sauna na sporten?

Voordat u een sauna in stapt na het sporten is het wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Ten eerste is het cruciaal om genoeg water te blijven drinken. De kans is groot dat u tijdens het sporten al flink wat vocht heeft verloren en dat dient u aan te vullen. Door goed te drinken is de hoeveelheid vocht in uw lichaam weer op pijl.

De tweede stap is om uw lichaam af te koelen voordat u de sauna instapt. Het is dus belangrijk dat u niet direct na het sporten, op het moment dat u nog warm bent, meteen door te lopen naar uw sauna. U moet uw lichaam wel de kans geven om af te koelen. Dit kunt u doen door kort koud te douchen of even rust te noemen.

De derde stap blijft toch het belangrijkste is dat is zoals u gewoonlijk dat het altijd cruciaal blijft om naar uw eigen lichaam te luisteren. Op het moment dat u zichzelf niet goed voelt na het sporten of al duizelig, is het handig om nog even te wachten met het bezoeken van de sauna.

Geestelijk herstellen

Zoals u gewend bent van het bezoeken van de sauna werkt het voornamelijk ontspannend. Dus na een intensieve work-out waarin u druk bent met uw hoofd, is het zeer ontspannend om gebruik te maken van de sauna. U kunt dan weer rustig even nadenken over de dag of helemaal uw hoofd leeg maken.

Moet ik lichamelijk herstellen na het sporten?

Zoals u kunt lezen in ons blog over waar de sauna allemaal goed voor is, werkt de sauna erg ontspannend voor uw lichaam. Door de warmte ontspannen uw spieren en als uw spieren gespannen zijn na het sporten, is dat toch wel een fijn gevoel.

De extreme hitte die u ervaart zorgt ervoor dat uw poriën open komen te staan, waardoor u veel gaat zweten. In dat vocht zitten veel afvalstoffen die anders binnen uw huid zouden blijven zitten.

Tot slot is het nog een leuke toevoeging dat het bezoeken van de sauna erg goed is voor uw huid. Zoals we net al benoemden scheidt u afvalstoffen uit en op het moment dat u uw lichaam afkoelt gaan uw huidcellen zich vernieuwen. Een stralende huid is altijd een mooie extra bonus.

Hoe lang sauna bezoeken na sporten?

Zoals het vaak is bij sauna’s, is het afhankelijk van de persoon. Op het moment dat u niet gewend bent om naar de sauna te gaan is het niet verstandig om na het sporten meteen de sauna in te stappen. Echter op het moment dat u gewend bent om al regelmatig naar de sauna te gaan en u bouwt het op om na het sporten ook naar de sauna te gaan, dan bent u er steeds beter tegen bestand. Ook hier is het weer belangrijk om te luisteren naar uw eigen lichaam. Ook zijn er nog een aantal algemene redenen wanneer u beter niet naar de sauna kunt gaan. U kunt ze vinden op onz blogpagina. Mocht u nou twijfelen of het verstandig is om naar de sauna te gaan na het sporten, kunt u ook altijd uw huisarts inschakelen of contact opnemen met VSB Wellness.

Het bezoeken van de sauna na het sporten moet u vooral zien als een beloning voor u zelf. Op het moment dat u genoeg drinkt en tijd neem om af te koelen voor het bezoeken van de sauna is het vooral ontspannend. Dat is toch ook een positieve gedachte?

Op zoek naar meer tips en informatie? Lees ook onze andere blogs over tips over sauna gebruik:

Terug

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven