VSB Blaricum outdoor pool LR

Zwembadonderhouden

Wat is de basis van een schoon zwembad?

Eigenaar zijn van een eigen gebouwd zwembad is heerlijk. Het dient dan ook goed onderhouden te worden. Hier helpen we u graag mee op weg. Want een schoon zwembad schoon houden is een klein klusje, maar een slecht onderhouden zwembad herstellen is veel werk.

PS zwembad 1uitsnede
VSB WELLNESS MOERGESTEL 20210813 193

Hoe waterkwaliteit testen?

Dit is de basis voor een schoon zwembad. Alles begint bij het testen van waardes van het water. Het eerste waar u naar dient te kijken is de pH-waarde. Deze dient in orde te zijn voordat chloor zijn werking kan doen. Ook de alkaliniteit (waterhardheid) is van belang om chloor zijn werk te kunnen laten doen. Het water testen doet u met teststrips, een test-set of het gebeurt automatisch door de chloor-pH regeling. Naar aanleiding van de gemeten waarden worden de juiste chemicaliën aan het water toegevoegd.

Welke chemicaliën gebruiken?

Er zijn verschillende manieren om het water in uw binnenzwembad en buitenzwembad schoon te krijgen en te houden. De twee meest voor komende manieren zijn door vloeibaar chloor en zwavelzuur aan het water toe te voegen, of door chloortabletten, pH- en pH+ te gebruiken. Hierbij raden wij altijd aan gebruik te maken van vlokmiddel. Dit zorgt er voor dat kleine, onzichtbare vuildeeltjes in het water samenklonteren waardoor ze beter opgenomen worden in het filter. Bent u op zoek naar een handleiding voor heb gebruik van zwembad chemicaliën.

Filtermandjes

In de skimmers en in de pomp zitten filtermandjes. Deze vangen al het grofste vuil op. Het is van het grootste belang voor de werking van de filterinstallatie, dat deze filtermandjes veelvuldig worden leeggemaakt.

Stofzuigen van het zwembad

Bij een zwembad van VSB Wellness heeft u altijd de mogelijkheid het bad eenvoudig te stofzuigen middels de daarvoor ingebouwde stofzuigtule. Deze zit in het midden van een lange zijde van het zwembad. Wanneer u de kranen van de bodemput en de skimmers sluit en de stofzuiger open gebruikt de pomp zijn volle vermogen om water de stofzuiger in te zuigen. Bij het opleverpakket zit altijd een luxe Fairlocks bodemzuiger, een telescoopstang op de maat van uw zwembad en de juiste stofzuigslang. Hiermee verwijdert u eenvoudig al het vuil van de bodem van uw zwembad en belandt het in het filter.

VSB Wellness Rockanje 20220922 305 1920px breed zonder logo
VSB Wellness Rockanje 20220922 303 1920px breed zonder logo
VSB Wellness Rockanje 20220922 304 1920px breed zonder logo
Knops Tuindesign Vermeer Architecten Villatuin 06
Lakeside villa 1
Smulders Tilburg 3 B
Kraaivanger 14
Knops Tuindesign Vermeer Architecten Villatuin 09
Boumans v2 33 Erik
VSB Wellness Rockanje 20220922 178 1920px breed zonder logo
/ 10

Filter terugspoelen

Op het filter zit een zogenaamde manometer (drukmeter). Wanneer deze zich in het gele of rode gedeelte bevindt, moet de filterinstallatie gereinigd worden, dit noemen we terugspoelen of backwashen van het filter. Wij adviseren u de filter wekelijks terug te spoelen om zodoende de filtrerende werking van het filter te behouden. We noemen dit backwashen omdat het water niet van boven naar beneden door het filter wordt geperst maar van beneden naar boven. Het vuil dat in het filtermedium zit wordt dan afgevoerd naar het riool. De capaciteit/opbrengst van de pomp wordt weer groter na het terugspoelen van het filter.

Automatisering

Veel zwembadeigenaren hebben het liefst zo min mogelijk werk met het onderhouden van het zwembad. Voor deze klanten kunnen wij het onderhoud bijna volledig automatiseren. Zo kunnen chemicaliën automatisch aan het water worden toegevoegd middels een chloor-pH regeling. Dit systeem meet continu de waarden van het water waardoor telkens de perfecte hoeveelheid wordt toegevoegd. Hiermee bespaart u dus chemicaliën, arbeid én uw water is altijd in perfecte conditie.

Ook het stofzuigen van het zwembad kunt u automatiseren. Dit gebeurt met een Dolphin Zwembadrobot. Deze robots laat u eenvoudig in het bad zakken en de Dolphin doet het werk voor u. Hiervan bieden wij 3 modellen aan: Active Smart, Active Comfort ben Active Deluxe.

Het wekelijks terugspoelen kunnen wij ook voor u automatiseren. Dit doen we middels een automatisch terugspoelventiel. Deze is gekoppeld aan de Pool Cop pool control waarop de tijden ingesteld worden. Lees hieronder meer over dit volledig automatische onderhoudssysteem.

Periodiek onderhoud

Een zwembad is bij regelmatig onderhoud minder storingsgevoelig, efficiënter en dus ook goedkoper. Daarom kiezen veel van onze klanten voor periodiek onderhoud. Hieronder vallen o.a. het zomerklaar en winterklaar maken van het zwembad. Tijdens de winter worden buitenzwembaden afgedekt met een winterzeil. Dit zeil voorkomt dat blad en andere verontreiniging in het bad komt. Wanneer dit wel gebeurt en het blijft lang liggen ontstaan er blijvende vlekken op de bodem. Ook blazen onze monteurs de leidingen leeg en doppen ze lucht- en waterdicht af. Dit is om te voorkomen dat water in de leidingen bevriest wat de leidingen doet scheuren. Bij het zomerklaar maken van het zwembad wordt het winterzeil van het bad gehaald, de installatie weer opgestart en gecontroleerd op gebreken.


Zwembad servicecontract

Periodiek onderhoud bespaart kosten, verlengt de levensduur en verhoogt de veiligheid. Uw zwembad is direct zwemklaar en bij technische storingen krijgt u voorrang op reguliere storingen. Informeer naar de mogelijkheden. Informeer ook naar ons zwembad-onderhoudscontract, deze bevat:

De zomerbeurt en winterbeurt van het zwembad en maandelijks onderhoud in de maanden april-mei-juni-juli-augustus volgens een afgesproken planning. Daarbij:

- Spoelen onze monteurs uw filter terug
- Controleren ze de waterkwaliteit
- IJken de chloor en ph regeling
- Vullen we de chemicaliën aan
- Stofzuigen we het zwembad
- Kijken we de installatie na

Let op, u dient zelf wel in de tussentijd uw zwembad te stofzuigen en de waterkwaliteit wekelijks te controleren. (De chemicaliën zitten niet bij de prijs inbegrepen). 

Indien er tussentijdse storingen ontstaan zullen wij deze z.s.m. verhelpen. De vervangen onderdelen, producten en arbeid bij storingen worden doorberekend indien deze niet meer binnen de garantie vallen.

Interesse in een zwembad-onderhoudscontract? Stuur dan een e-mail naar onze service-afdeling of bel ons met uw vragen. 

PoolCop Genesis

PoolCop Genesis is een geavanceerd beheersysteem voor zwembaden, ontworpen om de waterkwaliteit, energieverbruik, en onderhoud te optimaliseren en automatiseren. Het systeem gebruikt sensoren en intelligente software om verschillende aspecten van het zwembadbeheer te monitoren en te regelen.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste functies en werking van PoolCop Genesis:

Belangrijkste functies

1. Waterkwaliteit, Monitoring en Beheer:

- pH- en chloorregeling: Continu monitoring van de pH- en chloorwaarden in het zwembadwater. Het systeem kan automatisch chemicaliën doseren om de waarden binnen de gewenste grenzen te houden.
- Temperatuurregeling: Controleert en regelt de watertemperatuur voor optimaal zwemcomfort en energie-efficiëntie.

2. Energiebeheer:

- Pompen en filtratie: Optimaliseert de werking van de pompen en het filtratiesysteem om energieverbruik te minimaliseren zonder in te boeten op waterkwaliteit.
- Verlichting en verwarming: Beheert de zwembadverlichting en -verwarming op basis van gebruikspatronen en energie-efficiëntie.

3. Onderhoud en Reiniging:

- Automatische backwash: Voert automatisch backwash-cycli uit voor het reinigingsfilter, wat essentieel is voor het behoud van een goede waterkwaliteit.
- Vuilmonitoring: Detecteert vuil en verontreinigingen in het water en activeert reinigingssystemen indien nodig.

4. Slimme Rapportage en Alarmering:

- Realtime data en rapportages: Biedt gedetailleerde rapporten en realtime data over alle aspecten van het zwembadbeheer via een gebruiksvriendelijke interface.
- Alarmering: Stuurt waarschuwingen en meldingen bij afwijkingen of problemen die onmiddellijke aandacht vereisen.

Werking

1. Sensoren en Apparatuur:

Het systeem maakt gebruik van diverse sensoren die in het zwembadwater en de zwembadinstallatie zijn geïnstalleerd. Deze sensoren meten continu parameters zoals pH, chloor, temperatuur, en druk.

2. Centrale Besturingseenheid:

De centrale besturingseenheid ontvangt de gegevens van de sensoren en verwerkt deze met behulp van ingebouwde softwarealgoritmen. Op basis van de analyse stuurt het systeem commando’s naar de verschillende zwembadapparatuur om de gewenste aanpassingen door te voeren.

3. Gebruiksvriendelijke Interface:

PoolCop Genesis biedt een gebruiksvriendelijke interface die toegankelijk is via computers en mobiele apparaten. Dit stelt zwembadbeheerders in staat om de status van het zwembad te controleren, instellingen aan te passen, en rapporten te bekijken vanaf elke locatie.

4. Automatisering en Zelflerend Vermogen:

Het systeem kan leren van gebruikspatronen en historische data om steeds efficiënter te worden in het beheer van het zwembad. Bijvoorbeeld, het kan piekuren identificeren en daarop de filtratie- en verwarmingscycli aanpassen om energie te besparen.


Voordelen

  • Verbeterde waterkwaliteit: Door continue monitoring en automatische dosering van chemicaliën blijft de waterkwaliteit constant optimaal. 
  • Energiebesparing: Door intelligent energiebeheer kunnen aanzienlijke besparingen op energiekosten worden gerealiseerd. 
  • Verminderde onderhoudskosten: Automatisering van routine-onderhoudstaken vermindert de noodzaak voor handmatig onderhoud en verlengt de levensduur van apparatuur.
  • Gebruiksgemak: Centrale monitoring en beheer via een intuïtieve interface maakt het beheer van zwembaden eenvoudig en efficiënt.

PoolCop Genesis biedt een geavanceerde oplossing voor zwembadbeheer, waardoor eigenaars en beheerders hun zwembaden efficiënter en effectiever kunnen beheren.

Onze adviseurs informeren u graag over dit systeem. Neem contact met ons op voor meer informatie.