Villa Oisterwijk LR
15 juni 2023 ZWEMBAD

Het juiste chloorlevel in een zwembad.

Wilt u meer weten over dit onderwerp neem dan contact met ons op.

Het water schoon, ziekteverwekkervrij en helder te houden is de sleutel om het meeste uit uw zwembad te halen. Maar deze onderneming is niet zo eenvoudig als een paar zwembadchemicaliën erin gooien. Lees snel verder hoe je dit het beste kunt onderhouden.

Ten eerste, als er veel organisch materiaal in het water van uw zwembad in de tuin zit, zullen normale doses chloor het probleem niet oplossen. U zult het water moeten shockeren, waarbij u gedurende een korte tijd zware hoeveelheden chloor moet toevoegen om alle bacteriën en organisch materiaal in het zwembad volledig te vernietigen (chloorshock). Als het een tijdje geleden is dat het zwembad een schok heeft gehad of het is net gevuld, geef het dan eerst een schok zodat het chloor zijn werk kan doen.

Vervolgens moet de pH-waarde van het water worden gemeten. Als de pH-waarde te hoog is, is zelfs het hebben van het juiste chloorgehalte niet voldoende om ervoor te zorgen dat het water veilig is om in te zwemmen. Chloor verliest zijn effectiviteit in zuur water. Schiet voor een pH die hetzelfde is als menselijke tranen - ongeveer 7,2 maar maximaal 7,6. Als de pH te hoog is, is het tijd om wat zoutzuur in het diepe gedeelte van het zwembad toe te voegen terwijl de pomp draait. Hierdoor zal de verbinding snel circuleren en u kunt het binnen ongeveer zes uur opnieuw testen. Probeer het niveau niet te snel te verlagen, anders zullen de niveaus fluctueren, waardoor u gefrustreerd raakt.

Nu het water klaar is, begint u met het toevoegen van chloor. Zwembadchloor wordt verkocht als tabletten of sticks die in drijvende of automatische feeders kunnen worden geplaatst. Probeer te voorkomen dat er water overheen loopt om op te lossen. Hierdoor wordt water met een zeer lage pH in uw pompsysteem geïntroduceerd en zal het voortijdig falen.

Vermijd ook tabletten die afbrokkelen en uit elkaar vallen. Tabletten van goede kwaliteit lossen min of meer gelijkmatig op en worden in de loop van de tijd gewoon kleiner terwijl ze hun vorm behouden. Dit is vooral belangrijk als er een drijvende chloormachine wordt gebruikt.

Automatische chloorvoeders zijn erg populair bij zwembadbezitters vanwege hun gebruiksgemak en de hulp die ze bieden bij het goed onderhouden van een zwembad. Chemische feeders doseren automatisch precieze hoeveelheden in het zwembad, terwijl de eigenaar van het zwembad een middel heeft om nauwkeurig de hoeveelheden te controleren die in het zwembad worden gedumpt.

Ongeacht hoe vaak of welk systeem u gebruikt om chloor aan het water toe te voegen, het chloorniveau moet tussen 1,0 en 3,0 delen per miljoen (ppm) blijven om een ​​gezond zwembad te behouden. Elke hogere waarde zorgt ervoor dat je het risico loopt op rode ogen en jeukende zwemmers. Zelfs op de hoogste niveaus mag er hooguit een lichte geur van chloor zijn. Als er een sterke geur is, is dat een teken dat u het zwembad moet schokken en opgehoopt vuil moet verwijderen.

Berekening hoeveel chloor in een zwembad

Het berekenen van hoeveel chloor je moet gebruiken, vereist wat wiskunde, maar niets te ingewikkeld. Het moeilijkste is het bepalen van het totaal aantal liters in het zwembad. Als je eenmaal het totale volume kent, is het een eenvoudige formule:

Langzaam oplossend chloor (Chloor 90)
Langzaam oplossend chloor wordt gebruikt om de chloorwaarde op peil te houden. Eén tablet gaat ongeveer 1 week mee en is verkrijgbaar in tabletten van 20 gram en 200 gram.

- 20 grams tablet: 1 tablet per 2.500 liter water
- 200 grams tablet: 1 tablet per 25.000 liter water

Snel oplossend chloor (Chloor 70)
Dit wordt gebruikt om de chloorwaarde een boost te geven wanneer u het zwembad net heeft gevuld, of na bijvoorbeeld een onweersbui. Dit is verkrijgbaar in tabletvorm (20 gram) en poedervorm.

- Chloorshock in poedervorm: 4 gram per 1.000 liter water
- Chloorshock tablet 20 gram: 1 tablet per 1.000 liter water

Vloeibaar chloor
Minder werkzame stoffen dan chloor in poeder- of tabletvorm.

- Niet te bepalen - veelal voor doseersystemen!

Maar het belangrijkste is consistentie. Zorg ervoor dat u de pH-waarden elke twee tot drie dagen controleert, aangezien de pH-waarde van invloed is op hoe goed het chloor het zwembad reinigt. En houd er rekening mee dat het chloor wordt geneutraliseerd wanneer het in wisselwerking staat met verontreinigende stoffen en door zonlicht. Als het juiste chloorgehalte niet wordt gehandhaafd met een drijvend apparaat dat tabletten van één inch gebruikt, moet u mogelijk kiezen voor tabletten van drie inch of de chlooraanvoer aanpassen als u een automatisch systeem heeft. Blijf consistent met het testen van zwembadwater, en eventuele veranderingen kunnen snel worden opgevangen en gecorrigeerd.