Reppel dordrecht 2
14 juli 2023 ZWEMBAD

Hoe vaak het water van zwembad verversen?

Wilt u meer weten over dit onderwerp neem dan contact met ons op.

Heeft u een zwembad in uw tuin en weet u niet goed wanneer u het water moet verversen? De frequentie waarmee u water moet verversen, is afhankelijk van een aantal factoren. Wat deze factoren zijn en hoe u uw zwembad kunt onderhouden, leest in dit blog.

Onderhoud van het zwembad


Voordat u het water van het zwembad moet verversen is het handig om u goed te houden aan de voorwaarden voor het zwembad onderhoud. Hierdoor voorkomt u dat het verversen van het water vaak moet gebeuren. Uiteindelijk wilt u in het water kunnen springen wanneer dat u uitkomt, zonder daarbij het risico te lopen dat het water eigenlijk te vies is om in te zwemmen.

Door de filterpomp vaak schoon te maken zorgt u ervoor dat het zwembad goed wordt gefilterd. Hierdoor hoeft u niet telkens met een netje door het zwembad te gaan om blaadjes of beestjes weg te halen. Daarnaast is het belangrijk om chloor te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat alle bacteriën in het water worden gedood zodat uw zwembad een mooie blauwe kleur heeft. Naast een filterpomp en chloor is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de pH-waarde van het zwembad in orde is. Dit kunt u testen met verschillende test strips. Als u deze drie factoren in de gaten houdt, kunt u langer genieten van een helder en blauw zwembad.


Hoe vaak zwembadwater verversen?


Het zwembad leeg laten lopen en daarna weer vullen is natuurlijk een hele klus, dus logisch dat u zwembadwater niet onnodig wilt verversen. Toch is het belangrijk om een zwembad één keer per jaar deels te verversen. Dat kan bijvoorbeeld via het winterklaar maken van het zwembad, waarbij u het waterniveau sowieso laat zakken. Gedurende het zomerklaar maken van het bad, zorgt u er voor dat het waterniveau weer wordt bijgevuld. Dit resulteert erin dat u meteen een gedeelte van het water hebt vervangen. De exacte frequentie waarmee u water dient te verversen, ligt natuurlijk aan de weersomstandigheden en situaties.

Zo kan onweer ervoor zorgen dat het water sneller vies wordt: een verstoorde waterbalans (door onweer) kan het water groen worden. Ook een zomers feestje aan het zwembad, kan voor extra vervuiling zorgen in de vorm van bijvoorbeeld drank, confetti en de bacteriën van de vele mensen die zich in het zwembad zullen begeven. Om hierna het zwembad nog schoon te krijgen is het vervangen van het zwembad water de beste optie. Hierdoor weet je zeker dat heel het zwembad weer schoon is en er zich geen (onzichtbare) vuiligheid meer in het bad bevindt.

Nu je weet hoe vaak je een zwembad moet verversen, is het handig om te onthouden dat goed onderhoud ook belangrijk is. Over het algemeen hoef je slechts één keer per jaar het zwembad water te verversen wanneer je het algemene onderhoud ook goed bijhoudt. Als het water eerder verkleurt, of vervuild is, is het verstandig om dit vaker te doen. Succes en vooral veel plezier bij het in gebruik nemen van uw zwembad met helderblauw water.


Tot slot:

VSB Wellness is dé expert als het gaat om het realiseren van binnenzwembaden en zwembaden in de tuin en we kunnen uw nieuwe zwembad bovendien integreren in een wellness totaalproject waarbij we het bad bijvoorbeeld combineren met een Finse sauna, infrarood sauna en meer! Bezoek eens onze showroom of neem contact op voor meer informatie.