Een vraag? bel of mail ons! 013 504 7000
14 juni 2018

Finse sauna; wat is dat eigenlijk?

Finse sauna; wat is dat eigenlijk?

“Wat is een Finse sauna?” is een vraag waar veel mensen mee zitten wanneer ze zich aan het oriënteren zijn op de diverse soorten sauna’s die beschikbaar zijn. Daarom geven wij u in dit artikel uitleg hierover. U leest meer over het ontstaan, de werking en de voordelen van een Finse sauna. Heeft u naderhand nog vragen over dit onderwerp? Wij beantwoorden ze graag voor u.

Wat is een Finse sauna?

De Finse sauna is de bekendste soort sauna. Deze sauna vindt zijn oorsprong ongeveer tweeduizend jaar geleden in, zoals de naam al doet vermoeden, Finland. Toentertijd was een sauna bedoeld om te schuilen tegen de kou. Deze sauna’s waren uitgegraven kuilen in de helling van een heuvel. Hierin werden stenen opgewarmd tot ze gloeiden. Vervolgens gooide men water over de stenen waardoor er stoom gecreëerd werd wat voor veel warmte zorgde. Pas later werden sauna’s gebruikt ter ontspanning en vanwege de diverse gezondheidsvoordelen die dit type sauna gebruikers biedt. Finse sauna’s worden overigens nog steeds gebruikt in Finland!

Waaruit bestaat een Finse sauna?

Een Finse sauna geeft een heerlijke natuurgeur af. Dat komt omdat een Finse sauna bestaat uit hout. Een traditionele Finse sauna is meestal opgebouwd uit een ruimte van hout met houten banken waar je op kunt zitten of liggen. Hout heeft als eigenschap te ‘ademen’. Het hout neemt warmte op en geeft het weer gelijkmatig af aan de ruimte. Wanneer u een sauna in huis of in uw gastenverblijf wilt laten plaatsen, is het van belang om de juiste houtsoorten te kiezen. Lees hier meer over de verschillende houtsoorten waarmee we bij VSB Wellness Finse sauna’s kunnen vervaardigen. Overigens kan er natuurlijk ook gekozen worden voor een combinatie van materialen, waardoor er vele mogelijkheden zijn wat betreft de exacte stijl en uitvoering van een Finse sauna. 

wat is Finse sauna

Bij VSB Wellness zijn we bijvoorbeeld gespecialiseerd in het leveren van sauna’s op maat, waardoor we een Finse sauna kunnen realiseren die qua vormgeving en afmetingen helemaal op uw wens is afgestemd. Lees hier meer over een op maat gemaakte Finse sauna kopen bij VSB Wellness.

Hoe werkt een Finse sauna?

In een traditionele Finse sauna wordt warmte overgedragen via hete lucht. Dit is in tegenstelling tot een infraroodcabine waarbij infraroodstraling direct inwerkt op de huid, zonder tussenmedium zoals lucht. De ideale sauna temperatuur van een Finse sauna ligt tussen de 80 en 100 graden Celsius met een lage luchtvochtigheid. De lucht wordt verwarmd door middel van een kachel en naar eigen wens kunt u water over de stenen gieten om stoom te creëren. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in de sauna verhoogd. Gemiddeld ligt de luchtvochtigheid in een Finse sauna tussen de 5 en 20%. Een sessie in de Finse sauna duurt 8 tot 15 minuten.

Hoe Finse sauna gebruiken?

Ieder is er uiteraard vrij in om zijn of haar saunasessie op eigen manier en naar eigen wens in te vullen. Er zijn echter wel wat stappen die u kunt gebruiken als leidraad om op een efficiënte manier te genieten van uw saunasessie:

  • Begin voor uw saunasessie met een warme douche, zodat uw huid schoon is.
  • Na deze douche kunt u zich het beste goed afdrogen. Wanneer u nat de saunacabine zou ingaan, kan dit het zweten tegengaan.
  • Een warm voetbad zal uw lichaam voorbereiden op de saunasessie. Door het warme water worden uw voeten op een hogere temperatuur gebracht waardoor het lichaam wordt voorbereid op de saunasessie.
  • Een saunasessie duurt maximaal 15 minuten.
  • Na uw saunasessie kunt u een wandeling in de buitenlucht maken van enkele minuten. Zo kunnen uw longen zich van vocht ontdoen. In Finland is dit meestal de wandeling naar het buitenmeer.
  • In plaats van een buitenmeer zoals de Finnen deden, kunt u zich afspoelen onder de koude douche om u van het zweet te ontdoen. Ook een koud voetbad is hier goed om de laatste warmte weg te nemen.
  • Ten slotte kunt u eindigen met een warm voetbad van 5 tot 10 minuten. Zo wordt uw lichaam weer op een aangename temperatuur gebracht.

Wanneer u uw volgende saunasessie begint, dient u een rustpauze van minstens een kwartier in te lassen.

Wat zijn de voordelen van een Finse sauna?

De aanschaf van een Finse sauna is gezonde investering. Het helpt u ontspannen en heeft een positieve invloed op lichaam en geest. Het lichaam moet hard werken in een sauna. Door de warmte verhoogt uw lichaamstemperatuur, en wordt het kunstmatig verhoogd tot een koortsniveau. Uw lichaam reageert hierop door extra afweerstoffen aan te maken en ziektekiemen af te breken. Door de verhoogde temperatuur zal u gaan zweten en zullen de afvalstoffen afgevoerd worden en zal uw huid reinigen. 

Zo zorgen regelmatige saunasessies voor het verhogen van uw weerstand, een beter immuunsysteem, verbetering van de algehele doorbloeding, reiniging van de huid en zorgt voor stressvermindering. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van een sauna.

Finse sauna bij VSB Wellness

Bent u op zoek naar een traditionele Finse sauna? Wilt u meer weten over de infrarood sauna, waarin een traditionele sauna gecombineerd wordt met infraroodstralers? Of overweegt u een sauna te combineren met een zwembad op maat voor bij u thuis of om het wellness aanbod binnen uw organisatie mee uit te breiden? Dan zit u goed bij VSB. Wij maken sauna’s op maat en luisteren naar uw individuele wensen. Bent u aan het twijfelen welke sauna goed bij u past? Neem vrijblijvend contact op met onze experts, zij denken graag met u mee en kunnen u vrijblijvend adviseren.

Terug

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven