Een vraag? bel of mail ons! 013 504 7000
14 juni 2018

Het gebruik van een Finse sauna

Het gebruik van een Finse sauna

Wat is een Finse sauna is een vraag die veel mensen zich stellen. Daarom geven wij u in dit artikel uitleg hierover. U leest meer over het ontstaan, de werking en de voordelen van een Finse sauna. 

Heeft u naderhand nog vragen over dit onderwerp? Wij beantwoorden ze graag voor u.

Oorsprong van de Finse sauna

De Finse sauna is de bekendste onder de sauna’s. Deze sauna vindt zijn oorsprong ongeveer tweeduizend jaar geleden, zoals de naam het al zegt, in Finland. Toentertijd was een sauna bedoeld om te schuilen tegen de kou. Deze sauna’s waren uitgegraven kuilen in de helling van een heuvel. Hierin werden stenen opgewarmd tot ze gloeiden. Vervolgens gooiden ze water over de stenen waardoor er stoom gecreëerd werd wat voor veel warmte zorgde. Pas later werden sauna’s gebruikt ter ontspanning en voor gezondheidsvoordelen. Deze oude Finse sauna’s worden nog steeds gebruikt in Finland!

Waaruit bestaat een Finse sauna?

Een Finse sauna heeft een heerlijke natuurgeur. Dat komt omdat een Finse sauna bestaat uit hout. Een traditionele Finse sauna is meestal opgebouwd uit een ruimte van hout met houten banken waar je kunt zitten of liggen. Hout heeft als eigenschap te ‘ademen’. Het hout neemt warmte op en geeft het weer gelijkmatig af aan de ruimte. Wanneer u een sauna in huis wilt, is het van belang de juiste houtsoorten te kiezen bij het bouwen van een sauna. Lees hier meer over de juiste houtsoorten. Daarnaast is er natuurlijk ook te combineren met andere diverse materialen waardoor er vele mogelijkheden zijn in stijlen en uitvoeringen. In een traditionele Finse sauna wordt warmte overgedragen via hete lucht.

Hoe werkt een Finse sauna?

De ideale temperatuur van een Finse sauna ligt tussen de 80 en 100 graden Celsius met een lage luchtvochtigheid. De lucht wordt verwarmd door middel van een kachel en naar eigen wens kunt u water over de stenen gieten om stoom te creëren. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in de sauna verhoogd. Gemiddeld ligt de luchtvochtigheid in een Finse sauna tussen de 5 en 20%. Een sessie in de Finse sauna duurt 8 tot 15 minuten.

Het gebruiken van een Finse sauna

Ieder is er uiteraard vrij in om zijn of haar saunasessie op eigen manier en naar eigen wens in te vullen. Echter zijn er wel wat stappen wat u kunt gebruiken als leidraad om op een efficiënte manier te genieten van uw saunasessie:

  1. Begin voor uw saunasessie met een warme douche, zodat uw huid schoon is.
  2. Na deze douche kunt u zich het beste goed afdrogen. Wanneer u nat de saunacabine zou ingaan kan dit het zweten tegengaan.
  3. Een warm voetbad zal uw lichaam voorbereiden op de saunasessie. Door het warme water worden uw voeten op een hogere temperatuur gebracht waarmee het lichaam wordt voorbereid op de saunasessie.
  4. Een saunasessie duurt maximaal 15 minuten.
  5. Na uw saunasessie kunt u een wandeling in de buitenlucht maken van enkele minuten. Zo kunnen uw longen zicht van vocht ontdoen. In Finland is dit meestal de wandeling naar het buitenmeer.
  6. In plaats van een buitenmeer zoals de Finnen deden, kunt u zich afspoelen onder de koude douche om u van het zweet te ontdoen. Ook een koud voetbad is hier goed om de laatste warmte weg te nemen.
  7. Ten slotte kunt u eindigen met een warm voetbad van 5 tot 10 minuten. Zo wordt uw lichaam weer op een aangename temperatuur gebracht.

 Wanneer u uw volgende saunasessie begint moet u een rustpauze houden van minstens een kwartier.

Wat zijn de voordelen van een Finse sauna?

De Finse sauna is gezonde investering. Het helpt u ontspannen en heeft een positieve invloed op lichaam en geest. Het lichaam moet hard werken in een sauna. Door de warmte verhoogd uw lichaamstemperatuur, en wordt het kunstmatig verhoogd tot een koortsniveau. Uw lichaam reageert hierop door extra afweerstoffen aan te maken en ziektekiemen af te breken. Door de verhoogde temperatuur zal u gaan zweten en zullen de afvalstoffen afgevoerd worden en zal uw huid reinigen. 

Zo zorgen regelmatige saunasessie voor het verhogen van uw weerstand, een beter immuunsysteem, verbetering van de algehele doorbloeding, reiniging van de huid en zorgt het voor stressvermindering. Lees hier meer over in het artikel over de gezondheidsvoordelen van een sauna.

Bent u opzoek naar een traditionele Finse sauna? Of wilt u juist meer weten over de infrarood sauna, waarin een traditionele sauna gecombineerd wordt met infraroodstralers? Dan zit u goed bij VSB. Wij maken sauna’s op maat en luisteren naar uw individuele wensen. Bent u aan het twijfelen welke sauna goed bij u past? Gebruik dan onze SaunaSelecter om te kijken welke sauna aansluit bij uw wensen en behoeftes.

Terug

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven