VSB Wellness 20201215 0527 HDR 2

Wanneer niet naar de sauna gaan?

Wanneer kan ik het beste niet naar de sauna gaan?

In Finland, waar ook uiteraard de bekende Finse sauna’s vandaan komen, zeggen ze: op  het moment dat je kunt lopen naar de sauna, dan mag je naar de sauna toe. In werkelijkheid ligt de waarheid iets genuanceerder. Hier kunt u lezen wanneer u beter geen sauna kunt bezoeken.

In het onderstaande overzicht kunt u zien wat de redenen zijn om niet naar de sauna te gaan.  Vervolgens lichten we er een aantal onderwerpen uit zodat u daar meer informatie over krijgt. Op het moment dat een of meerdere van de onderstaande punten relevant zijn voor u blijft het altijd belangrijk om met uw dokter of arts te overleggen.

 • Open wonden in uw huid;
 • Hoge koorts;
 • Bij een besmettelijke ziekte;
 • Eerste 15 weken van uw zwangerschap;
 • Laatste 4-6 weken van uw zwangerschap;
 • Recente hart of vaatproblemen, in de afgelopen 8 weken;
 • Sommige huidaandoeningen zoals chronische netelkoorts of urticaria;
 • Ernstige spataderen over delen van uw lichaam;
 • Kinderen jonger dan 3 jaar; 
 • Zeer ernstige lage bloeddruk, orthostatische hypotensie;
 • Onstabiele hartkrampen, angina pectoris.

Met hoge koorts naar de sauna gaan

Bij koorts voelt uw hoofd al warm aan en op het moment dat u dan naar de sauna gaat warmt u het lichaam nog een keer op. U krijgt dan waarschijnlijk te maken met erge hoofdpijn aangezien het lichaam de warmte niet kwijt kan. Het helpt ook niet om uw hoofd met koud water af te koelen aangezien de kern van uw hoofd warm blijft. Daarom raadt VSB Wellness u af om met hoge koorts naar de sauna te gaan.

Met een zeer lage bloeddruk


Op het moment dat u in een warme sauna zit gaat uw lichaam veel zweten. Veel afvalstoffen die in het lichaam zitten zweet u dan uit het lichaam waardoor uw aderen open komen te staan. Als u een lage bloeddruk heeft kan dit negatieve gevolgen hebben voor uw aderen. Daarom is dit voor ons een reden om aan te geven dat u dan beter niet naar de sauna kan gaan.

Bij gebruik van medicatie


Op het moment dat u medicatie gebruikt kan dit verschillende effecten hebben op uw lichaam. We praten dan niet over een paracetamol of andere lichte medicijnen, maar wanneer u zwaardere medicijnen gebruikt kunnen die invloed hebben op uw hersenen of hormonen. Bij die medicijnen is het belangrijk om de bijsluiter goed te lezen. Mocht u hierover nog meer vragen hebben dan kunt u dit ook altijd met uw dokter overleggen.

Bij een aantal huidaandoeningen


Vele huidaandoeningen hebben geen effect op of u wel of niet naar de sauna mag. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Wij hebben het al meerdere keren benoemd, maar een definitief antwoord of u niet naar de sauna kan, kan uw dokter of arts het beste geven.  

Bij een besmettelijke ziekte


U wilt natuurlijk niet een ziekte overdragen aan andere saunabezoekers. Hoewel VSB Wellness sauna’s aanbiedt die u ook bij uw thuis kan laten installeren, is het niet aan raden om naar een publieke sauna te gaan. Door de warmte binnen de sauna kan het zo zijn dat de besmetting gemakkelijker wordt overgedragen. Dit is dus ook weer een reden om niet naar de sauna te gaan.

Wanneer niet naar de sauna gaan


Het komt erop neer dat een bezoek aan de sauna goed voor u is, behalve als u onder één van de bovenstaande uitzonderingen valt. Heeft u meer vragen over het saunagebruik? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze medewerkers informeren u graag verder.

Straver Drunen 3b LR
148 A2977

Naar sauna tijdens zwangerschap?

Het algemene advies is om pas vanaf 16 weken een sauna te bezoeken. Dit omdat de temperaturen in een sauna flink oplopen en daardoor stijgt je lichaamstemperatuur. Voor de aanleg van de organen van de baby in het eerste trimester is dit niet goed. In het tweede trimester zijn alle organen aangelegd en kunt u wel heerlijke gaan genieten van een sauna.

Bent u gewend om regelmatig de sauna te bezoeken? Dan kunt u dit blijven doen nu u zwanger bent. Het ontspannen van het lichaam is namelijk goed voor u en uw baby. Maar er zijn meer voordelen zoals de stimulatie van de bloedsomloop. Ook kan het voorkomen dat je tijdens je zwangerschap meer vocht vasthoudt dan normaal. Door de hitte in de sauna transpireer je veel. Hierdoor ga je uiteindelijk minder vocht vasthouden.

Veelgestelde vragen sauna

Wat is het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine?

Een ‘gewone’ traditionele Finse sauna werkt met indirecte warmte-omzetting en de infrarood sauna werkt bijna volledig met directe verwarming van het lichaam. Bij de Finse sauna wordt door de circulatie van warme lucht uw lichaam verwarmd. Dit heet convectiewarmte. Bij de infraroodsauna is er een droge stralingswarmte. Er wordt maar 20% voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80% wordt rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet. De meeste energie wordt dus gebruikt voor het verwarmen van uw lichaam, en niet van de saunaruimte.

Moet je afkoelen na gebruik van de sauna?

Dat ligt aan het type sauna waar u gebruik van maakt. Na de Finse sauna is het goed om flink af te koelen. Dat kan door middel van een koude douche of dompelbad. Als u in de infraroodsauna heeft gezeten kunt u zich het beste met lauw water afspoelen. Echt afkoelen is dan niet nodig.

Wat voor soorten infraroodstraling zijn er?

We kunnen infraroodstraling onderscheiden tussen korte golf en lange golf straling. De kortgolvige infraroodstralers brengen warmte over via straling. Deze straling heeft een diepe inwerking en is daarom bij uitstek geschikt voor mensen die last hebben van spieren en gewrichten. Korte golf infraroodstralers zijn binnen enkele seconden op vol vermogen in tegenstelling tot lange golf infraroodstralers.

Wat is het verschil tussen korte en lange golf infraroodsauna’s?

Langgolvige infrarood sauna’s werkt op dezelfde manier als een ‘gewone’ sauna: uw lichaam wordt verwarmd doordat de lucht in de sauna eerst verwarmd wordt. Het werkt dus via het tussenmedium lucht. De korte golf infraroodsauna, zoals de Direct Heat® van VSB Wellness brengt warmte over door straling: directe verwarming. Deze straling heeft een diepe inwerking en daardoor is een infraroodsauna zeer geschikt voor mensen met klachten aan spieren of gewrichten.

Waar kunnen infraroodstralers toegepast worden?

In de banken en plafonds van sauna's, maar ook in een douche. Een infraroodsysteem voor douches noemen we een Sunshower, deze hebben wij ook in ons assortiment. Voor de toepassing naar uw wens, neem contact op en we helpen u graag verder.

Is een wateraansluiting nodig voor een sauna?

Nee, het opgieten van water gaat handmatig d.m.v. een emmer met lepel. Voor een gecombineerde soft-damp oven dient u het reservoir handmatig bij te vullen. Het is wel mogelijk een automatisch opgietsysteem te installeren. Dit wordt voornamelijk voor de professionele markt gebruikt.

Maatwerk sauna

Waarom een sauna van VSB Wellness?

VSB Wellness levert hoogwaardige kwalitatieve producten, specifiek maatwerk. Het kan echter zijn dat er soms interessante aanbiedingen van saunacabines zijn door vernieuwing van onze showroom of inruil. Neem contact op met onze VSB-adviseur om de mogelijkheden te bespreken.

VSB Wellness produceert infrarood voor iedere wens en ieder budget. Vertel ons uw voorwaarden en wij gaan er voor u mee aan de slag.Naast sauna's produceert VSB Wellness stoombaden, zwembaden en levert het whirlpools/spa baden voor buiten in de tuin. Van één cabine tot complete wellnessprojecten. Om het assortiment compleet te maken biedt VSB daarnaast een breed assortiment aan geuren en onderhoudsmiddelen voor sauna, infrarood, whirlpool, stoombad en zwembad.

Eigen productiehal

Onze design sauna’s worden in eigen huis vervaardigd. Hiermee biedt VSB Wellness u alle mogelijke oplossingen om een design sauna helemaal af te werken op uw specificaties. Van losstaande units tot complete projecten. Met origineel vakwerk en verstand van zaken maakt VSB Wellness uw wensen voor uw trendy sauna-interieur waar. Van ontwerp tot realisatie.

Een gezonde investering

De sauna is gezond voor uw lichaam en geest. Maar om de juiste effecten te behalen en optimaal te kunnen genieten van de sauna is het belangrijk de stappen in de saunagang precies te volgen. De temperatuur in de sauna wordt gecreëerd door de sauna-kachel. Er bestaan twee types sauna-kachel; elektrisch en hout gestookt. Er bestaan veel verschillen tussen kachels en een juist advies hierin is zeer belangrijk. Wat veel mensen niet weten is dat een combinatie tussen infrarood en sauna tevens mogelijk is. Zo heeft u de voordelen van infrarood en een sauna in één.

Totaalaanbod aan wellness

Naast design sauna's produceert VSB Wellness traditionele sauna's, infraroodcabines, stoombaden, zwembaden, en levert het whirlpools/spa baden voor buiten in de tuin. 

Om het assortiment compleet te maken biedt VSB daarnaast een breed assortiment aan geuren, oliën en onderhoudsmiddelen voor sauna, infrarood, whirlpool, stoombad en zwembad. VSB Wellness produceert sauna's voor iedere wens en ieder budget. Vertel ons uw voorwaarden en wij gaan er voor u mee aan de slag.