Een vraag? bel of mail ons! 013 504 7000
16 juni 2022

Beestjes in het zwembad


Stel u heeft net een prachtig zwembad laten bouwen, en na een heerlijke zomer zwemmen gebruikt u het zwembad een tijdje niet meer. Vervolgens wilt u op een warme dag in de nazomer weer een frisse duik nemen. Maar dan komt u erachter dat het zwembad vol zit met kleine beestjes. Wat moet u hiermee doen om weer zo snel mogelijk een plons in schoon water te kunnen nemen? We bespreken het in dit blog.

Wat voor soort beestjes?

In het stilstaand water leven verschillende soort beestjes, denk bijvoorbeeld aan: waterkevers, larven, wantsen, muggen, spinnen en watervlooien. Het is hierdoor zeer belangrijk om uw zwembad goed te onderhouden om deze beestjes daarmee te weren. De beestjes die het meest voorkomen in het zwembad, zijn larven van muggen. Deze beestjes zien eruit als kleine rode of bruine wormpjes. Ze leven in het water en kunnen zwemmen, waardoor ze zich ook extra makkelijk kunnen verplaatsen. Hoewel muggenlarven in principe onschadelijk zijn, is het geen fijn idee om te moeten zwemmen in een bad vol ongedierte. Beter is het dus om deze ongewenste gasten te voorkomen in uw zwembad in de tuin.

Hoe voorkomt u beestjes in het zwembad?

Muggen leggen hun eitjes het liefst in stilstaand water. Om beestjes in het zwembad te voorkomen is het handig om af en toe de pomp even aan te zetten, en goed het filter te blijven controleren en zo nodig te vervangen. Daarnaast is het belangrijk om het chloor ook goed bij te houden. Beestjes zoals muggenlarven kunnen niet in chloor leven waardoor ze automatisch doodgaan en zich niet kunnen verspreiden door het hele zwembad. Via een chloorshock kunnen ze ook worden gedood.

beestjes in zwembad water

Hoe verwijdert u beestjes uit het zwembadwater?

Deze beestjes kunt u uit het zwembad verwijderen met het volgende stappenplan. Ten eerste is het belangrijk om met een schepnet eerst goed het zwembad rond te gaan. Vervolgens is het slim om extra chloor toe te voegen aan het zwembad, dit chloor doodt de kleinere beestjes. Daarna is het goed om de pomp van het zwembad aan te zetten zodat het water gaat bewegen, en de overige beestjes er worden uitgefilterd. Check hierna of het nodig is om het filter te vervangen of schoon te maken.

Met deze tips weet u hopelijk hoe u kleine beestjes in het zwembadwater kunt voorkomen, of weet u ze effectief te bestrijden als deze ongenode gasten zich al in uw zwembad bevinden. Wilt u meer weten over zwembaden? Lees dan ook onze andere blogs met tips over zwembaden aanleggen, in gebruik nemen en onderhouden:

Terug

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven