148 A2905
17 mei 2023 SAUNA

Wat is het verschil tussen een stoombad en een sauna?

Wilt u meer weten over dit onderwerp neem dan contact met ons op.

Wat is het verschil tussen een stoombad en een sauna?

Een stoombad, zoals een Turks stoombad, is een warme ruimte met een zeer hoog vochtigheidsgehalte waar water wordt opgewarmd om stoom te krijgen. Een stoombad heeft een temperatuur tussen 40 °C en 50°C en een bijzonder hoge luchtvochtigheid van ongeveer 98%. Vaak wordt er een geurende olie verstoven zodat u naast de warme prikkel van de stoom ook van een heerlijke geur kan genieten.

Een sauna is een warme ruimte met een lage vochtigheidsgehalte en gebruikt warme stenen om droge lucht en een hoge temperatuur te creëren. Een bekend voorbeeld is de traditionele Finse sauna. De temperatuur van een sauna ligt vaak tussen de 70°C tot 110°C.

Het grootste verschil is dus de temperatuur en het vochtigheidsgehalte. De vochtigheid in een sauna ligt rond de 10% en 20%. Bij het stoombad heb je een vochtigheid van 100%. Een stoombad en een sauna zijn beide warmtetherapieën.

Wat is de beste keuze?


U kunt het beste kiezen voor een stoombad als u ademhalingsproblemen en/of allergieën hebt. De vochtige lucht helpt uw luchtwegen te openen. Daarnaast is het inademen van de stoom ook effectief tegen bronchitis, astma of hoesten.

Heeft u vaak moeite met warme vochtige omgevingen? Dan is een sauna juist beter voor u. Dit geldt ook voor mensen met reuma of acute infecties. Uw hart moet in een stoombad veel harder werken dan in een sauna, daarom is een sauna beter voor personen met hart- en vaatziekten.

Hoe optimaal gebruik maken van stoombad?


Voor een optimale werking is het wel van belang dat u begrijpt hoe u een stoombad moet gebruiken. Daarom geven wij u daar een aantal tips over.

- Instellen van de temperatuur: Belangrijk bij het gebruik van een stoomcabine is natuurlijk het instellen van de temperatuur. Het stoombad moet goed opgewarmd zijn. Hoe lang het stoombad moet worden opgewarmd, hangt af van de capaciteit en de grootte van de stoomcabine.

- Drink genoeg water: Het is belangrijk om genoeg water te drinken voordat u het stoombad betreedt. Tijdens uw tijd in het stoombad verliest u namelijk veel vocht. U gaat zweten waardoor er afvalstoffen worden afgevoerd.

- Neem vooraf een douche: Voordat u gebruik maakt van een stoombad is het handig om eerst een douche te nemen. Door het nemen van een douche kunt u het transpireren bevorderen.

- Hoe lang duurt een sessie?: De lengte van een sessie is per persoon verschillend. Het ideale gebruik is 15 minuten, maar dit kan oplopen tot een uur.

In een stoombad is het belangrijkste dat u uzelf goed ontspant en ervan geniet. Met bovenstaande tips kunt u optimaal genieten van uw stoombad. Benieuwd naar de voordelen van een stoombad? Bekijk hier ons blog over de voordelen van een stoombad. Mocht u nog vragen hebben, dan staan wij u natuurlijk graag te woord!