Een vraag? bel of mail ons! 013 504 7000
20 maart 2022

Is een sauna geschikt voor kinderen?


Het gebruikmaken van een sauna kent veel voordelen. Het is niet alleen erg fijn om even de warmte op te zoeken, het is ook goed voor de gezondheid en bloedsomloop. Dat het gebruik van een sauna bevorderlijk kan zijn voor de gezondheid van volwassenen, wist u misschien al. Maar geldt dit ook voor kinderen? En belangrijker; mogen kinderen überhaupt wel gebruik maken van een sauna? In dit blog kijken wij naar het gebruik van de sauna voor kinderen en de minimale leeftijd die kinderen dienen te hebben voor ze gebruik maken van een sauna.

sauna kinderen

Mogen kinderen in de sauna?

Bent u nog nooit eerder met uw kinderen in een sauna geweest? Voor volwassenen is een sauna erg goed voor het immuunsysteem en bovendien stimuleert dit de bloedsomloop. Door de combinatie van warmte en kou tijdens het afkoelen, worden er antistoffen aangemaakt. Hierdoor kan het lichaam een betere weerstand, tegen bijvoorbeeld verkoudheid, opbouwen. Gelden deze voordelen ook voor kinderen in de sauna? Het antwoord is ja. Uw kind mag zeker gebruik maken van de sauna. Hierbij moet wel gezegd worden dat kinderen niet te jong gebruik moeten maken van de sauna.

Leeftijd van kinderen in sauna

Er is geen duidelijke leeftijdsgrens voor kinderen in de sauna. Daar waar in Finland de allerkleinste kinderen al mee worden genomen in de sauna, kunnen we over het algemeen stellen dat het voor kinderen van 3 jaar oud pas veilig is. Dit komt omdat jonge kinderen hun lichaamstemperatuur nog niet goed zelf kunnen reguleren. Let wel op dat elk kind anders is en dat sommige kinderen pas op latere leeftijd hun lichaamstemperatuur onder controle hebben. Uiteindelijk is het de beslissing van de ouder of het kind gebruik maakt van een sauna.

Gezondheidsvoordelen voor kinderen in de sauna

Ook voor kinderen is het gebruik maken van de sauna goed voor hun gezondheid. Bij kinderen bevordert hierbij de aanmaak van witte bloedcellen en het zijn deze bloedcellen die ziektes en infecties bestrijden in het lichaam. Maar het grootste voordeel van saunagebruik door kinderen is dat het ervoor zorgt dat kinderen een betere nachtrust krijgen. Kinderen hebben meer slaap nodig dan volwassenen omdat het lichaam nog in de groei is en het herstel tijdens de slaap gebeurt. Na gebruik van de sauna zal uw kind sneller in slaap vallen en ook gedurende de nacht dieper slapen. Uw kinderen meenemen in de sauna thuis of in een publieke sauna, heeft dus een aantal voordelen voor uw kind.

sauna kinderen

Sauna en kinderen

Wilt u samen met uw kind gebruikmaken van een sauna? Dan is het belangrijk dat de sauna temperatuur lager ligt dan gewoonlijk. Zorg er verder te allen tijde voor dat het kind niet alleen in de sauna is, het kan immers altijd gebeuren dat uw kind last krijgt van de warmte of in paniek raakt. Om ervoor te zorgen dat kinderen in de sauna het niet snel warm krijgen, is het belangrijk dat het kind niet hoog gaat zitten in de sauna, hier is het namelijk warmer. Zorg er dus voor dat uw kind op grondniveau gaat zitten. Wanneer de temperatuur niet te hoog is en het kind zich comfortabel voelt in de sauna, maakt het niet uit hoelang het kind zich in de sauna zich begeeft. Vaak is het wel slim om rustig op te bouwen, ga de eerste paar keren niet te lang en laat uw kind wennen aan de sauna.

Tips voor wanneer u een sauna wilt gebruiken met uw kinderen:

·         Laat uw kind weten wat ze kunnen verwachten van de sauna;

·         Houd uw kind goed in de gaten;

·         Bepaal zelf de tijd dat uw kind in de sauna blijft;

·         Maak geen gebruik van de sauna met kinderen als uw kind koorts heeft.

kinderen sauna

Overtuigd van de voordelen die een sauna voor kinderen met zich meebrengt? Helaas zijn kinderen niet in alle openbare sauna’s welkom. Door een sauna bij u thuis aan te laten leggen, kan uw hele gezin genieten van een ontspannende saunasessie wanneer het maar uitkomt. Bij VSB bent u aan het juiste adres als u een deskundige partij zoekt om een sauna te bouwen bij u thuis. Of u nu een finse saunainfrarood sauna, een buitensauna of een design sauna wilt laten bouwen, wij denken graag mee over de mogelijkheden voor een sauna bij u thuis!

Op zoek naar meer tips en informatie? Lees ook onze andere blogs over tips over sauna gebruik:

Terug

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Naar boven